Τροχοί & TIR

RoadStars: η ιστορία του μήνα - Αντώνης Τσέγκας

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τη Νεάπολη Λακωνίας και τον Αντώνη Τσέγκα, ο οποίος οδηγεί τα δύο Mercedes-Benz της οικογενειακής του επιχείρησης. Από το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου ταξιδεύει
από Παύλος Μαυρομύτης | Παρασκευή 05/08/2022 - 11:08
Κοινοποίηση στα Social Media
RoadStars: Ιστορία του μήνα: Αντώνης Τσέγκας
RoadStars: Αντώνης Τσέγκας

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τη Νεάπολη Λακωνίας και τον Αντώνη Τσέγκα, ο οποίος οδηγεί τα δύο Mercedes-Benz της οικογενειακής του επιχείρησης. Από το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου ταξιδεύει στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών μεταφέροντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα αγροκτήματά τους.

Τον συναντήσαμε σε ένα από τα δρομολόγιά του και μας μίλησε για τη δουλειά και την αγάπη του για τα φορτηγά, ενώ μοιράστηκε μαζί μας μια αξέχαστη εμπειρία του με το Actros. Τότε που το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESP) κατάφερε να κρατήσει το φορτηγό του στη σωστή πορεία. 



«Η οικογένειά μου έχει μακρά παράδοση στην αγορά φορτηγών Mercedes-Benz και από τα χέρια του πατέρα μου Παναγιώτη έχουν περάσει διάφορα μοντέλα. Μερικά από αυτά είναι το NG 1926, το 1113, το 1827 και το Actros που έχουμε σήμερα. Ανέκαθεν είχαμε αδυναμία στη συγκεκριμένη μάρκα γιατί όλα τα φορτηγά της έχουν αποδείξει με το παραπάνω την αξιοπιστία τους στον δρόμο.

Είναι σκληροτράχηλα και απροβλημάτιστα. Αρκεί να τους κάνεις τακτική συντήρηση και είναι ασταμάτητα. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι μέταλλα για μια ζωή. Η επόμενη αγορά μας θα είναι και πάλι κάποιο νέο μοντέλο της γερμανικής μάρκας.

 

Η επιχείρησή μας ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία φρούτων και λαχανικών. Έχουμε δικά μας χωράφια όπου καλλιεργούμε τα προϊόντα μας και εν συνεχεία τα μεταφέρουμε σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου και στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών.

Η μεταφορά γίνεται με τα ιδιόκτητα φορτηγά, με ένα διαξονικό ψυγείο Mercedes-Benz 1827 και ένα Actros. Στη δουλειά έχω «ψηθεί» από μικρή ηλικία καθώς όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ταξίδευα με τον πατέρα μου και το φορτηγό μας. Από τον πατέρα μου, Παναγιώτη Τσέγκα, έχω μάθει όλα τα μυστικά του επαγγέλματος, τόσο για την καλλιέργεια των χωραφιών όσο και για τα φορτηγά. Άλλωστε αναγνώρισε την κλίση που είχα για τα φορτηγά και με βοήθησε σημαντικά, ώστε να εξελιχθώ όσο καλύτερα γίνεται.

Ο πατέρας μου ήταν και παραμένει ο καλύτερος δάσκαλός μου. Βέβαια στάθηκα τυχερός σε ένα ακόμη κομμάτι. Τα πρώτα βήματά μου στο επαγγελματικό τιμόνι έγιναν στο Mercedes-Benz και αυτό συνετέλεσε στο να αγαπήσω τη συγκεκριμένη μάρκα. Η αδυναμία μου είναι το λευκό Actros μας στο οποίο έχω βάλει κάποιες προσωπικές πινελιές στην εμφάνισή του και πιστεύω ότι είναι το ιδανικό φορτηγό για τη δουλειά μας.

Χωράει να περάσει από στενά σημεία χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του και στο καλό κόψιμο του τιμονιού. Επίσης η ανάρτησή του είναι ξεκούραστη και, το βασικότερο, η καμπίνα έχει μεγάλους χώρους για να φιλοξενήσει με άνεση δύο άτομα. Εκτός από τα παραπάνω όμως το Actros είναι ένα φορτηγό που προσφέρει πολλαπλά οφέλη και στον τομέα της ασφάλειας.

Εξοπλίζεται με μοντέρνα συστήματα ασφαλείας που με βοηθούν και με προστατεύουν καθημερινά από πολλούς κινδύνους. Ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, όπου από τη Σπάρτη μέχρι τη Νεάπολη οι κακοτεχνίες είναι πολλές, τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να επέμβουν. Και όταν τίθενται σε λειτουργία είναι πραγματικά σωτήρια.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πέρυσι το χειμώνα όταν οδηγούσα βράδυ στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση τη Νεάπολη και έβρεχε ασταμάτητα. Μπαίνοντας σε μια αριστερή στροφή το οδόστρωμα ήταν πλημμυρισμένο από νερά, είχε κρατήσει μια μεγάλη μπάρα, και προς στιγμήν οι τροχοί έχασαν την πρόσφυσή τους.

Πριν προλάβω να αντιδράσω είχε ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESP) το οποίο μείωσε την ταχύτητα του φορτηγού μου διατηρώντας παράλληλα την πορεία του μέσα στον δρόμο. Μου έκανε εντύπωση η αμεσότητά του, βελτιώνοντας αποτελεσματικά την ευστάθεια του οχήματός μου.

Από τότε, εκτός από την αξιοπιστία των φορτηγών Mercedes-Benz εκτίμησα ιδιαίτερα και τα συστήματα ασφαλείας του Actros που λειτούργησαν ακαριαία και με έσωσαν από δύσκολες καταστάσεις.»

Διαβάστε περισσότερα για τον Αντώνη Τσέγκα καθώς και άλλες ιστορίες στο roadstars.mercedes-benz-trucks.com

Στείλτε κι εσείς τη δική σας εμπειρία στο info@troxoikaitir.gr και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό TΡOXOI & TIR και στο RoadStars της Mercedes-Benz, την παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενώνει όλους τους οδηγούς φορτηγών σε μία κοινότητα.

 

Στο ίδιο τεύχος #409

PreviousNext