Τροχοί & TIR

Τελωνείο Λάρισας: Δύσκολη η πρόσβασή του

Όταν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό σημαίνει, πρέπει να το αποδεικνύουμε και στην πράξη. Δυστυχώς όμως σε κάποια πράγματα θυμίζουμε τριτοκοσμικές χώρες και πρέπει να καταβ
από Παύλος Μαυρομύτης | Σάββατο 28/01/2023 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Δύσκολη η πρόσβαση στο Τελωνείο Λάρισας το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μόλις μακριά από το κέντρο της πόλης.
Δύσκολη η πρόσβαση στο Τελωνείο Λάρισας το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μόλις μακριά από το κέντρο της πόλης.

Όταν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό σημαίνει, πρέπει να το αποδεικνύουμε και στην πράξη. Δυστυχώς όμως σε κάποια πράγματα θυμίζουμε τριτοκοσμικές χώρες και πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η όλη κατάσταση. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το σημείο που βρίσκεται το Τελωνείο της Λάρισας, πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης. 

Σε μια περίοδο μάλιστα που σε όλα τα κράτη, τα φορτηγά απομακρύνονται από τα κέντρα των πόλεων για περιβαλλοντικούς λόγους, στη Λάρισα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Καθημερινά δεκάδες οδηγοί ελληνικών και ξένων φορτηγών αναγκάζονται να διασχίζουν κεντρικούς δρόμους της πόλης για να προσεγγίσουν το Τελωνείο. Η πρόσβαση καθώς και η παραμονή στους χώρους του Τελωνείου είναι προβληματική, όπως καταδεικνύει το επιτόπιο ρεπορτάζ του συντάκτη μας Παύλου Μαυρομύτη.

Είσοδος…με πολλή κίνηση

Η πρώτη δυσκολία αφορά την πρόσβαση στο Τελωνείο Λάρισας καθώς τα φορτηγά πρέπει να διασχίζουν μια πολύ κεντρική οδό της πόλης, την οδό Φαρσάλων. Πρόκειται για έναν εμπορικό δρόμο με πολλά καταστήματα κατά μήκος του, που συνεπάγεται αυξημένη κίνηση και χρονική καθυστέρηση. Αποτελεί βασική αρτηρία για την είσοδο στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα όλη την ημέρα να επιβαρύνεται από σημαντικό όγκο επιβατικών αυτοκινήτων αλλά και αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Επιπρόσθετα το συγκεκριμένα δρόμο χρησιμοποιούν δεκάδες μαθητές καθημερινά στη διαδρομή προς τα σχολεία τους. Από την έξοδο της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης μέχρι το Τελωνείο, μία απόσταση ενός χιλιομέτρου, ο οδηγός πρέπει να κάνει πραγματικά ασκήσεις ακριβείας. Ειδικότερα στο φανάρι, στο ύψος του στρατοπέδου Μπουγά, δεν μπορεί να στρίψει, εφόσον είναι σταματημένα οχήματα στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Περιορισμένος χώρος πάρκινγκ

Τις ημέρες αιχμής το Τελωνείο κατακλύζεται από δεκάδες νταλίκες και η έλλειψη διαθέσιμων χώρων πάρκινγκ είναι έντονη. Οι οδηγοί πρέπει να παρκάρουν τα φορτηγά τους κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και έπειτα να περπατάνε για αρκετή απόσταση μέχρι να φτάσουν στο Τελωνείο. Όταν όμως οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, με πολλή ζέστη ή βροχές, το περπάτημα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Τα φορτηγά καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό οδόστρωμα, περιορίζοντας έτσι την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων.

Οδηγός βοηθάει συνάδελφό του για να παρκάρει το φορτηγό του. Δυστυχώς ο χώρος στάθμευσης είναι περιορισμένος.
Οδηγός βοηθάει συνάδελφό του για να παρκάρει το φορτηγό του. Δυστυχώς ο χώρος στάθμευσης είναι περιορισμένος.

Απουσία υποδομών

Η απουσία υποδομών, κυρίως τουαλετών είναι αυτό που δικαιολογημένα ενοχλεί τους οδηγούς. Δεν υπάρχουν τουαλέτες και οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι είτε να πηγαίνουν σε καφετέριες που βρίσκονται κοντά στο χώρο του Τελωνείου, αν και είναι ελάχιστες αυτές, ή ακόμα χειρότερα να δημιουργούν υπαίθριες τουαλέτες. Κατά μήκος των φορτηγών υπάρχουν πολλά σκουπίδια τα οποία με τη σειρά τους δίνουν τροφή σε δεκάδες τρωκτικά. Όσον αφορά τη βραδινή ξεκούραση γίνεται με σχετική ασφάλεια, καθώς οι δρόμοι πλησίον του Τελωνείου φωτίζονται επαρκώς.

Στενή έξοδος

Όσο δύσκολη είναι η είσοδος στο Τελωνείο Λάρισας άλλο τόσο είναι η έξοδος καθώς ο δρόμος είναι αρκετά στενός. Ιδιαίτερα αν ο οδηγός δε δώσει τη δέουσα προσοχή, ενδεχομένως το επάνω μέρος του οχήματος να χτυπήσει στα μπαλκόνια των σπιτιών. Επίσης κατά την έξοδο τα φορτηγά υποχρεωτικά περνούν μπροστά από σπίτια και συνεργεία, λίγα μόλις εκατοστά δίπλα από σταματημένα αυτοκίνητα.

Άμεση μετεγκατάσταση

Για το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Τελωνείο Λάρισας δεν μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις. Η μοναδική λύση είναι μόνο μια την οποία ζητούν τόσο οι κάτοικοι της πόλης όσο και οι επαγγελματίες της μεταφοράς. Η άμεση μετεγκατάσταση του Τελωνείου σε σημείο εκτός πόλης, ώστε η πρόσβαση να είναι πιο εύκολη. Άλλωστε αυτή τη στιγμή η προσέγγιση του Τελωνείου απαιτεί περίπου μισή ώρα επιπλέον χρόνου, για κάποιον που έρχεται από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν είχε προταθεί, μάλιστα υπάρχει και το αντίστοιχο οίκημα, το Τελωνείο να μεταφερθεί στο Ομορφοχώρι Λάρισας σε εύκολα προσβάσιμα σημείο, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης. 

Στο ίδιο τεύχος #416

PreviousNext