Τροχοί & TIR

Σύγχρονες ζυγαριές και ραντάρ νέας τεχνολογίας

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας
από Παύλος Μαυρομύτης | Δευτέρα 21/04/2025 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Οι αστυνομικοί ενημερώνονται μέσω των σταθερών ζυγαριών για το αν κάποιο φορτηγό είναι υπέρβαρο. Εν συνεχεία σταματούν το όχημα σε ασφαλές σημείο και γίνεται η ζύγισή του στη φορητή ζυγαριά.
Οι αστυνομικοί ενημερώνονται μέσω των σταθερών ζυγαριών για το αν κάποιο φορτηγό είναι υπέρβαρο. Εν συνεχεία σταματούν το όχημα σε ασφαλές σημείο και γίνεται η ζύγισή του στη φορητή ζυγαριά.

Ένας μεγάλος αριθμός φορτηγών που ταξιδεύουν καθημερινά στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης κινούνται υπέρβαρα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό που καταγράφεται κυμαίνεται από 10 έως 15%. 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει προσφέρει στην Τροχαία δύο συστήματα δυναμικής ζύγισης εν κινήσει και δύο φορητά συστήματα στατικής ζύγισης. Παράλληλα, για τον έλεγχο των οχημάτων που κινούνται με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο και συγκεκριμένα στα όρια του νομού Μαγνησίας, η Τροχαία έχει εξοπλιστεί με το προηγμένο ραντάρ TraffiStar 290 M. Ας τα γνωρίσουμε. 

Λειτουργία φορητής ζυγαριάς 

Στις δύο εισόδους του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου υπάρχουν τοποθετημένες κάτω από το οδόστρωμα ζυγαριές οι οποίες καταγράφουν το βάρος του κάθε οχήματος που περνάει από πάνω τους. Εάν κάποιο φορτηγό έχει υπέρβαρο φορτίο, τότε ενημερώνεται το σύστημα του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου το οποίο με τη σειρά του είναι διασυνδεδεμένο με αυτό της Τροχαίας. Από εκεί λαμβάνεται πληροφόρηση ότι στο βόρειο ή στο νότιο τμήμα της οδού διέρχεται φορτηγό με υπέρβαρο φορτίο. Οι αστυνομικοί που περιπολούν έχουν on line ενημέρωση. Γίνεται άμεσα εντοπισμός του οχήματος, το οποίο μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο στάθμευσης προκειμένου να ζυγιστεί στη φορητή ζυγαριά. Η ζύγιση γίνεται κατά άξονα, για το ενδεχόμενο της υπερφόρτωσής του και κατόπιν βγαίνει το συνολικό μικτό βάρος. 

Ο Διοικητής Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας Λευτέρης Αναδιώτης στην παρουσίαση του συστήματος, ανέφερε: «Αυτοσκοπός δεν είναι η βεβαίωση παραβάσεων, αλλά να μπούνε οι επαγγελματίες οδηγοί στη φιλοσοφία ότι πρέπει να είναι νόμιμοι. Αντιλαμβανόμαστε άπαντες τι σημαίνει ένα υπέρβαρο όχημα και τι συνέπειες έχει αυτό στο δρόμο αλλά και στην οδική ασφάλεια. 

Η δική μας συμβουλή στους επαγγελματίες οδηγούς είναι να τηρούν τη νομιμότητα. Δε ρισκάρουμε με τίποτα και για τίποτα. Ο οδηγός πρέπει να προσέχει για την προσωπική του ασφάλεια καθώς και του εμπορεύματος. Από εκεί και πέρα οφείλει να σκεφτεί τι θα επακολουθήσει εφόσον εμπλακεί σε ένα ατύχημα. Τι μπορεί να προκαλέσει στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, πόσες απώλειες θα υπάρξουν καθώς και ποιες είναι οι χρονικές καθυστερήσεις από ένα υπέρβαρο φορτηγό. Αυτό είναι το ζητούμενο». 

Η ζύγιση του φορτηγού γίνεται κατά άξονα και εν συνεχεία βγαίνει το συνολικό βάρος του.
Η ζύγιση του φορτηγού γίνεται κατά άξονα και εν συνεχεία βγαίνει το συνολικό βάρος του.

Περισσότερες παραβάσεις τα ελληνικά φορτηγά 

«Τα στατιστικά για τα υπέρβαρα φορτηγά μας δείχνουν ότι είναι ελαφρώς περισσότερα τα ημεδαπά φορτηγά συγκριτικά με τα αλλοδαπά. Οι αποστάσεις που καλύπτουν τα ελληνικά φορτηγά είναι κοντινές και κάποιοι βάζουν παραπάνω φορτίο. Ενδεχομένως νομίζουν ότι δεν θα τους γίνει κάποιος έλεγχος. Το τελευταίο διάστημα φυσικά υπάρχουν ενδείξεις συμμόρφωσης, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. 

Τα υπέρβαρα προσεγγίζουν το 10 με 15%. Είναι μεγάλο το ποσοστό. Το τελευταίο διάστημα έχουμε βεβαιώσει παραβάσεις για περιπτώσεις που ξεπερνάνε το 20% του βάρους, δηλαδή 7 με 8 τόνους φορτίο πάνω από το κανονικό. Σε μια τέτοια περίπτωση ακινητοποιούμε το όχημα, περιμένουμε να έρθει κάποιο άλλο φορτηγό να παραλάβει το επιπλέον εμπόρευμα και εν συνεχεία το ξαναζυγίζουμε. 

Μακάρι να είχαμε τα περιθώρια και το προσωπικό να διενεργούμε συνεχώς ελέγχους. Είναι μια σοβαρή παράμετρος της οδικής ασφάλειας. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν και άλλες παραβάσεις σχετικές με τα λεωφορεία και τα φορτηγά που πρέ πει να ελέγξουμε, όπως για παράδειγμα τα ωράρια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σχετίζεται άμεσα με την κόπωση και την υπνηλία. Μακάρι να διενεργούσαμε ελέγχους συνεχώς αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δυστυχώς». 

Ο Διοικητής Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας Λευτέρης Αναδιώτης παρουσιάζοντας το νέο φορητό σύστημα ζύγισης. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μελέτη αναφορικά με την κόπωση και την υπνηλία των οδηγών, η πρώτη που έχει γίνει πανευρωπαϊκά, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ο Διοικητής Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας Λευτέρης Αναδιώτης παρουσιάζοντας το νέο φορητό σύστημα ζύγισης. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μελέτη αναφορικά με την κόπωση και την υπνηλία των οδηγών, η πρώτη που έχει γίνει πανευρωπαϊκά, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Κόπωση και υπνηλία 

«Πέρυσι πραγματοποίησα μια έρευνα με τη βοήθεια της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου καθώς και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφορικά με την κόπωση και την υπνηλία σε επαγγελματίες και σε ερασιτέχνες οδηγούς. Είχαμε αυστηρή τήρηση των προσωπικών δεδομένων και παράλληλα καταγράφαμε τα δημογραφικά στοιχεία. Αυτή η έρευνα έγινε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Κάναμε βιοχημική ανάλυση των οδηγών, διενεργούσαμε μετρήσεις γλυκόζης και χοληστερόλης και λαμβάναμε δείγμα αίματος. Οι οδηγοί συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κόπωση και την υπνηλία. 

Κατόπιν ζυγίζονταν και από εκεί και πέρα βλέπαμε μέσω ενός συστήματος τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα. Δυστυχώς για τους επαγγελματίες οδηγούς το αποτέλεσμα ήταν ότι είναι εθισμένοι σε μεγάλη περίοδο κόπωσης. Έχουν εθιστεί στον κίνδυνο. Δεν προσέχουν καθόλου τον εαυτό τους και έχουν αυξημένα ποσοστά να προκαλέσουν ατύχημα. Η συγκεκριμένη έρευνα θα επεκταθεί φέτος με περισσότερα ερωτηματολόγια και σε μεγαλύτερο εύρος οδηγών για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία που είχαν αρχικά εξαχθεί αφενός και αφετέρου να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία ώστε να απευθυνθούμε στο υπουργείο και να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Νέο ραντάρ της τροχαίας 

Ένα ακόμη «όπλο» της τροχαίας για τους παραβάτες που κινούνται με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, είναι το προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ TraffiStar S290Μ. Το ραντάρ χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί του Τμήματος αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας και έχει παραχωρηθεί δωρεάν από την εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. 

Το προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ TraffiStar S290Μ καταγράφει διαρκώς την ταχύτητα των οχημάτων
Το προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ TraffiStar S290Μ καταγράφει διαρκώς την ταχύτητα των οχημάτων

Το συγκεκριμένο ραντάρ είναι φορητό και τοποθετημένο σε τρίποδα βαρέου τύπου που σημαίνει ότι ούτε ο δυνατός άνεμος μπορεί να το μετακινήσει. Χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ 3D, κάμερα υψηλής ανάλυσης, έγχρωμη οθόνη TFT 6,5” και αισθητήρα που επιτρέπει τη μέτρηση της ταχύτητας με υψηλή ακρίβεια. Διαθέτει φλας για νυχτερινές λήψεις και ειδικό σύστημα που αναγνωρίζει διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Έχει εμβέλεια υπολογισμού ταχύτητας από 10 χλμ έως 300 χλμ/ώρα. Εξοπλίζεται με δύο μπαταρίες και φλας για τις νυχτερινές λήψεις. Η αυτονομία του είναι για πάνω από δέκα ώρες με πλήρως φορτισμένη την μπαταρία του. 

Το βάρος του ραντάρ είναι μόλις έξι κιλά και της μπαταρίας δεκατρία κιλά. Είναι εύκολο στη μεταφορά, στη χρήση και στην τοποθέτησή του. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 μέχρι +60 βαθμούς κελσίου. Μπορεί να υπολογίζει ταυτόχρονα την ταχύτητα των οχημάτων που κινούνται έως έξι λωρίδες κυκλοφορίας. Υπολογίζει το μήκος και τον όγκο των οχημάτων και έτσι καταγράφει τα οχήματα καθώς έχουν διαφορετικά όρια ταχύτητας. Το ραντάρ είναι ασφαλές τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. 

Με τα παλαιότερα ραντάρ έπρεπε οι αστυνομικοί που διενεργούσαν τους ελέγχους να βγαίνουν στο δρόμο για να σταματάνε το όχημα, κάτι που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους. Το συγκεκριμένο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου, χωρίς να το γνωρίζουν οι οδηγοί. Εν συνεχεία οι αστυνομικοί διαχειρίζονται στο Τμήμα τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει το ραντάρ, αναζητούν στο σύστημα τον ιδιοκτήτη και έπειτα αποστέλλεται η παράβαση στο Τμήμα της περιοχής του.

Video URL

Στο ίδιο τεύχος #441

PreviousNext