Τροχοί & TIR

Άδειες ταξί: Πλεονάζουν σε μεγάλους δήμους, υπολείπονται σε χωριά και κωμοπόλεις

Μόνο σε μικρά Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας υπάρχουν λιγότερες από τις προβλεπόμενες άδειες ταξί, ενώ αντίθετα σε Δήμους με σχετικά μεγάλο πληθυσμό οι υπάρχουσες άδειες ταξί είναι είτε ίσες ή περι
Σάββατο 11/03/2023 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μόνο σε μικρά Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας υπάρχουν λιγότερες από τις προβλεπόμενες άδειες ταξί, ενώ αντίθετα σε Δήμους με σχετικά μεγάλο πληθυσμό οι υπάρχουσες άδειες ταξί είναι είτε ίσες ή περισσότερες των προβλεπόμενων.

Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις των Περιφερειαρχών οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο 4070/2012 υποχρεούνται να καθορίζουν τον μέγιστο αριθμό αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ, ΕΙΔΜΙΣΘ και ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ) ανά έδρα.

Στις σχετικές αποφάσεις που λαμβάνουν επιμερίζουν για κάθε έδρα τον αριθμό, ως προς τις άδειες Ε.Δ.Χ. - ΤΑΞΙ, τις άδειες Ε.Δ.Χ. – ΕΙΔΜΙΣΘ και τις άδειες Ε.Δ.Χ. - ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ και αναγράφουν τον υφιστάμενο αριθμό αδειών Ε.Δ.Χ. - ΤΑΞΙ, Ε.Δ.Χ. – ΕΙΔΜΙΣΘ και Ε.Δ.Χ. - ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ ανά έδρα, καθώς και τη διαφορά αυτών σε σχέση με τον οριζόμενο αριθμό. Υπενθυμίζεται πως ο οριζόμενος αριθμός αδειών προκύπτει στη βάση συντελεστών που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό της πόλης (κωμόπολης κ.λπ.) και τον αριθμό των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεών τους στην πόλη αυτή.

Η πρώτη μεγάλη Περιφέρεια που δημοσίευσε τους σχετικούς πίνακες είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει 18 Δήμους και 277 Δημοτικά Διαμερίσματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Βλέπουμε, για παράδειγμα, στον Δήμο Κοζάνης όπου ο μέγιστος αριθμός αδειών ταξί ορίζεται στις 64 άδειες να υπάρχουν 93 άδειες, δηλαδή 29 επιπλέον άδειες.

Στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα (της Κοζάνης) πλήθος μικρών Δημοτικών Διαμερισμάτων έχουν σε ισχύ λιγότερες άδειες ταξί από τις προβλεπόμενες. (Αναλυτικοί πίνακες στο ΦΕΚ 1411/2023).

Στην Κρήτη

Σύμφωνα με την αντίστοιχη απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης δημοσιεύονται οι πίνακες των αδειών ταξί και Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔΜΙΣΘ) σε όλους τους Δήμους και όπως αναφέρεται στην απόφαση, για τους μεγάλους Δήμους δεν προκύπτει ανάγκη έκδοσης νέων αδειών ΕΔΧ. Αυτό ισχύει για τους Δήμους Δ. Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, Δ. Αρχανών-Αστερουσίων, Δ. Φαιστού, Δ. Γόρτυνας, Δ. Χερσονήσου και Δ. Μίνωα Πεδιάδας.

Ομοίως, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και στους Δήμους Δ. Χανίων, Δ. Πλατανιά, Δ. Σφακίων, Δ. Αποκορώνου, Κίσσαμος, Τοπόλια και Βουλγάρω «επειδή ο μέγιστος αριθμός είναι μικρότερος από τον υφιστάμενο αριθμό αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων, διακόπτεται και δεν συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών κατά τα άρθρα 106 και επόμενα του ν. 4070/2012», όπως ακριβώς αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειάρχη.

Το ίδιο ισχύει, επίσης, και για τους Δήμους Δ. Καντάνου- Σελίνου, Πλάτανος, Καλλεργιανά, Δραπανιά και Καλουδιανά.

Ακόμα, δεν συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και Λασιθίου.

Τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζεται η διαδικασία μετατροπής υφιστάμενων αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων σε άλλη κατηγορία (ΤΑΞΙ ή ΕΙΔΜΙΣΘ).

PreviousNext