Τροχοί & TIR

Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη τα βασικά λιμάνια του νέου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τη σημασία που έχει να αναδειχθεί περιφερειακός κόμβος logistics
Πέμπτη 11/04/2024 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media
staikouras

«Ο προγραμματισμένος διάδρομος Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα, με την επέκτασή του στην Κωνστάντζα και τα σύνορα της Μολδαβίας, θα παίξει ενεργό ρόλο για τη χώρα μας στις μεταφορικές ροές που αναδιαμορφώνονται στην Ευρώπη, τόσο με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF) στο Βίλνιους της Λιθουανίας και σημείωσε ότι τα βασικά λιμάνια θα είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα σε μια Ευρώπη διασυνδεδεμένη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τη σημασία που έχει να αναδειχθεί περιφερειακός κόμβος logistics, λέγοντας:

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει στη συζήτηση και στο τραπέζι του σχεδιασμού ό,τι χρειάζεται, κυρίως την ετοιμότητά μας να είναι ένας περιφερειακός κόμβος logistics.

Για τον σκοπό αυτό, εστιάζουμε στην κάθετη συνδεσιμότητα που διευκολύνει την καλύτερη σύνδεση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς και μεταξύ των κρατών – μελών και τρίτων χωρών.

Σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε για μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη, η οποία είναι και μια πιο ασφαλής Ευρώπη.

Εστιάζουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας και εργαζόμαστε για μια διασυνδεδεμένη Ελλάδα με τα κράτη της Βαλτικής, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τους άμεσους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον δρόμο προς την Ουκρανία, καθώς και με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Από το 2023, έχουμε εργαστεί εκτενώς με τους εταίρους στην ΕΕ και γείτονές μας, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για την κατασκευή ενός πολυτροπικού διαδρόμου, από την Αλεξανδρούπολη στη Μαύρη Θάλασσα και τους εμπορικούς δρόμους του Δούναβη.

Ο προγραμματισμένος διάδρομος Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα, με την επέκτασή του στην Κωνστάντζα και τα σύνορα της Μολδαβίας, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, θα παίξει ενεργό ρόλο για τη χώρα μας στις μεταφορικές ροές που αναδιαμορφώνονται στην Ευρώπη, τόσο με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αλλά και με τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.

Μέσω των λιμανιών μας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουμε μια ασφαλή, ανταγωνιστική και εναλλακτική διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων».

PreviousNext