Τροχοί & TIR

Αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας των Επιβατικών Αυτοκινήτων

Οι επερχόμενες αλλαγές θα διαφοροποιούν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κυρίως με κριτήρια περιβαλλοντικά
Πέμπτη 21/03/2024 - 14:10
Κοινοποίηση στα Social Media

Στην αναμόρφωση των Τελών Κυκλοφορίας των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων προχωρά το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με πρώτο βήμα τη σύσταση και συγκρότηση Τεχνικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις.

Ειδικότερα, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΕΙΧ, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Το παραπάνω σημαίνει ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα διαφοροποιούν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κυρίως με κριτήρια περιβαλλοντικά, όπως είναι οι εκπομπές ρύπων με σαφή διαφοροποίηση των αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων, των αμιγώς ηλεκτρικών, των υβριδικών και των plug in οχημάτων.

Να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και δεν ανήκουν στα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων.

Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας είναι 8μελής με πρόεδρο την Κυριακή Σιδηροπούλου, σύμβουλο στο Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θεοχάρη, ενώ καθήκοντα Γραμματέως θα ασκεί η Νεκταρία Ζορμπαλά, υπάλληλος της ΑΑΔΕ του κλάδου ΤΕ Εφοριακών.

PreviousNext