Αναβάθμιση υπηρεσιών Μεταφορών, αύξηση φορτίων, Παρατηρητήριο και έλεγχοι στα σύνορα

Πέμ, 02/06/2022 - 09:40

«Ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συνδυασμένων μεταφορών συνεισφέρει στην εθνική οικονομία σχεδόν το 1/10 του ΑΕΠ και έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική από το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής και την Κυβερνητική Επιτροπή, με στόχους: την αύξηση του φορτίου που διέρχεται από την Ελλάδα, τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τις μεταφορές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνή ψηφιακό κόμβο, (digital hub), στις Υπηρεσίες Μεταφορών και την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών: «Η ψηφιοποίηση αφορά όλες τις υπηρεσίες. Από την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, έως τις υπηρεσίες εκτελωνισμού για τα logistics. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και εξοικονομούμε πολύτιμους πόρους για τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις».

Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics

Ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics. Όπως είπε:

«Η εφαρμογή (FENIX) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανταλλαγή και κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής, κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό δίκτυο πληροφόρησης που μειώνει τη γραφειοκρατία σε ένα πλήθος εργασιών, με ενδεικτικό παράδειγμα τη διαδικασία εκτελωνισμού φορτίου, όπου ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώνεται από τις 6 ώρες στα 20 λεπτά!

Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών & Logistics, μια πλατφόρμα όπου καταγράφονται οι πληροφορίες όλων των εταιρειών του κλάδου.

Το Παρατηρητήριο θα διευκολύνει τη σύνδεση παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών στις μεταφορές και τα Logistics, με το Δίκτυο που περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Logistics της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών καθιστά την Ελλάδα περισσότερο ελκυστική στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Με μια κουβέντα, περισσότερο ανταγωνιστική».

Θριάσιο και μετεγκατάσταση των Μεταφορικών

Σχετικά με τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο νόμος για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) εντάσσει τις Αστικές Διανομές στο πλαίσιο που διέπει τις υποδομές και τις λειτουργίες κάθε πόλης και σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους και τα Επιμελητήρια.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι δρομολογούνται εμβληματικά έργα, όπως το Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Θριάσιο, αλλά και η μετεγκατάσταση περίπου 350 εταιρειών logistics από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε σχετικά:

«Η Ελλάδα αποκτά ένα εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών με άμεσες συνδέσεις προς τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ειδικά στον σιδηρόδρομο, τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, προβλέπουν συνδέσεις με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

1

Η Ελλάδα αποκτά επομένως περισσότερες πύλες εισόδου, αποθήκες που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο όγκο φορτίου και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη βέλτιστη διαχείριση περισσότερων εμπορευμάτων».

Έλεγχοι στα σύνορα

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής της Εφοδιαστικής έχει προτείνει τη δημιουργία σταθερών σημείων ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Δημιουργώντας αυτούς τους κόμβους ελέγχου αποκτούμε τη δυνατότητα με ΚΤΕΟ και τα συνεργεία της Α.Α.Δ.Ε. και της ΔΙ.Μ.Ε.Α., ώστε να επιθεωρείται το όχημα και το φορτίο του, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης είσπραξης των προστίμων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.