Τροχοί & TIR

Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους

Αυξήσεις σε τρεις δόσεις ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με την πρώτη αύξηση για το 2024 να ορίζεται στα 7,63%, δεύτερη αύξηση 2% το 2025 και μια τρίτη αύξηση επίσης 2%
Παρασκευή 01/12/2023 - 15:25
Κοινοποίηση στα Social Media

Αυξήσεις σε τρεις δόσεις ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με την πρώτη αύξηση για το 2024 να ορίζεται στα 7,63%, δεύτερη αύξηση 2% το 2025 και μια τρίτη αύξηση επίσης 2% για το 2026.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, όλοι οι παραχωρησιούχοι θα δημοσιοποιήσουν τα νέα τέλη διοδίων, ενώ το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει περί τα 40-45 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα έσοδα, καθώς οι αυξήσεις των διοδίων με βάση τις συμβάσεις θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι.

«Σε κάθε περίπτωση από τον Ιανουάριο αναμένεται να αυξηθεί κατά το παραπάνω ποσοστό το κόστος διέλευσης, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα συνεχίζονται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίζει σε τι αφορούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της διαφοροποίησης των διοδίων ανά κατηγορία ρύπων των αυτοκινήτων, όπως έχουν πράξει ήδη οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους το σύστημα της χρέωσης ανά χιλιόμετρο.

Το σχόλιο του υπ. Μεταφορών

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις πηγές του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφεραν πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών για το 2023. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, κατάφερε τελικά να επιτύχει την αναστολή της αύξησης του κομίστρου για τη φετινή χρονιά.

Επιπλέον, το δημόσιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αποζημίωση προς παραχωρησιούχους πλην αυτών για τη διευκόλυνση των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που ελήφθησαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel».

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από συστηματικές προσπάθειες, η νόμιμη αύξηση του κομίστρου των διοδίων το 2024 θα είναι σαφώς κατώτερη του 12%, όπως αυτή προβλεπόταν για το 2023.

PreviousNext