Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της διαχειρίστριας εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να προχωρήσει σε εξάμηνο κλείσιμο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου για συντήρηση του οδοστρώματος.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα του κόμβου της Παναγιάς μέχρι τον κόμβο Μετσόβου. Η εταιρεία ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση της παλιάς εθνικής οδού από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ήδη επικοινώνησε με στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και τους ενημέρωσε ότι η λύση εκτροπής της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Και αυτό γιατί ουσιαστικά οι δύο οδικοί άξονες έχουν εγκαταλειφθεί από το 2007 χωρίς ουσιαστικά εργασίες συντήρησης. Για τη ασφαλή χρήση τους – ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού- θα απαιτούνταν παρεμβάσεις το κόστος των οποίων θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ.
«Δεν γίνεται να αποκλειστεί η Ήπειρος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι» είναι το μήνυμα που στέλνουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων στην Εγνατία ΑΕ.
Ωστόσο, η Εγνατία Οδός ισχυρίζεται ότι «σε επιμέρους τμήματα του βόρειου κλάδου της Εγνατίας Οδού από τον Α/Κ Παναγιάς προς τον Α/Κ Μετσόβου (κατεύθυνση προς Ιωάννινα) κάποια εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί προ 30ετίας, είναι απαραίτητη η εκτέλεση εργασιών δομικής συντήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν παραλλήλως με την κυκλοφορία. Λόγω των διαδοχικών και του μεγάλου μήκους των σηράγγων του τμήματος δεν είναι τεχνικά εφικτό να αμφιδρομηθεί ο νότιος κλάδος (κλάδος προς Θεσσαλονίκη) της Εγνατίας Οδού».
Πηγή: ertnews.gr και epiruspost.gr