Τροχοί & TIR

Από 7/1/26 το «μαύρο κουτί» σε φορτηγά και λεωφορεία

Πώς λειτουργεί ο καταγραφέας EDR.
Πέμπτη 03/10/2024 - 16:37
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Οι κατασκευαστές φορτηγών πάνω από 3,5 τόνους και λεωφορείων άνω των 9 θέσεων και 5 τόνων είναι υποχρεωμένοι στα οχήματα που θα κατασκευάζουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2026 να τοποθετούν τον καταγραφέα συμβάντων EDR.

Πρόκειται για μια συσκευή η οποία θα καταγράφει τα δεδομένα συμβάντων, ένα «μαύρο κουτί» αντίστοιχο με αυτό των αεροπλάνων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, «το σύστημα EDR καταγραφής δεδομένων συμβάντος είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να καταγράφει και να αποθηκεύει σημαντικές παραμέτρους και πληροφορίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση, λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη σύγκρουση, με σκοπό τη συγκέντρωση ακριβέστερων και εμπεριστατωμένων δεδομένων σχετικών με ατυχήματα που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να διενεργούν ανάλυση οδικής ασφάλειας και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων μέτρων».

Με δυο λόγια, ο καταγραφέας, EDR όπως λέγεται, καταγράφει δεδομένα με χρονική σειρά, δηλαδή κατά τη χρονική περίοδο ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα συμβάν (π.χ. σύγκρουση). Την ίδια στιγμή όμως το «μαύρο κουτί» καταγράφει και τις ενέργειες που έγιναν από τον οδηγό, αν δηλαδή φρέναρε και σε ποιο χρόνο πριν τη σύγκρουση, αν λειτούργησε ή όχι το σύστημα αποφυγής της σύγκρουσης, αν κατά την πέδηση λειτούργησαν άλλα συστήματα, όπως διατήρησης της λωρίδας κίνησης κ.α. -συστήματα τα οποία επίσης τοποθετούνται στα καινούργια οχήματα.

Επομένως, μέχρι 7/1/26, οι κατασκευαστές του συστήματος EDR θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μια σειρά δοκιμών που επιβάλλονται , προκειμένου να πάρουν έγκριση και να τοποθετηθούν στα οχήματα ως εγκεκριμένες συσκευές.

Από τεχνικής πλευράς, το κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές των συστημάτων EDR είναι η υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων του συστήματος καταγραφής δεδομένων συμβάντος από παραποίηση και να διασφαλίσουν, επίσης, ότι τα δεδομένα που καταγράφονται από τα συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντος παραμένουν ανώνυμα και ότι δεν ανακτώνται μαζί με τυχόν πληροφορίες που αφορούν φυσικό πρόσωπο.

PreviousNext