Από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ. Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρέκας απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με αιχμή την επιδότηση του τιμολογίου όλων των προμηθευτών κατά 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου και σημείωσε ακόμη ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο κ. Σκρέκας έκανε μια σύντομη ανάλυση αυτής της επιδότησης λέγοντας: «Ένα μέσο νοικοκυριό που έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ – 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση το χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση της τάξης των 30 ευρώ, έτσι; Από 27 έως 33 ευρώ, για το τετράμηνο 33 ευρώ εννοώ, 27 για το τρίμηνο. Γιατί ισχύει για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα».

Αυξήσεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για αύξηση στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είπε συγκεκριμένα: «Επειδή η αύξηση της αγοράς του φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης λογικό είναι να έχει και επιπτώσεις στην τιμή λιανικής στην Ελλάδα, του φυσικού αερίου και βέβαια το πετρέλαιο φαίνεται ότι έχει αυξητικές τάσεις, άρα αυξάνουμε κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε το κομμάτι της ανατίμησης».