Τροχοί & TIR

Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις

Την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες κατά τη διέλευση των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων αναδεικνύουν με μήνυμά τους η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Α
Πέμπτη 09/06/2022 - 13:40
Κοινοποίηση στα Social Media

Την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες κατά τη διέλευση των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων αναδεικνύουν με μήνυμά τους η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις.

Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) εκτιμά ότι υπάρχουν μισό εκατομμύριο ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις ανά τον κόσμο, με πάνω από 100.000 να βρίσκονται στην Ευρώπη και πάνω από 200.000 στην Αμερική, αντιπροσωπεύοντας το 20% και 40% αντίστοιχα του συνολικού αριθμού ισόπεδων διαβάσεων παγκοσμίως. Στην Ευρώπη και την Αμερική, τα ατυχήματα και οι θάνατοι στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 όλων των σιδηροδρομικών συμβάντων. Εάν συμπεριληφθούν και τα συμβάντα που σχετίζονται με πεζοπορία επί των σιδηροδρομικών γραμμών, το στατιστικό αυτό ανέρχεται στο 91% όλων των συμβάντων στην Ευρώπη και στο 95% στην Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σημειώθηκε αύξηση των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών στις περισσότερες χώρες από πλευράς πεζών, ποδηλατών και ευάλωτων χρηστών τόσο σε ισόπεδες διαβάσεις όσο και γύρω από σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα την ανάλογη αύξηση σε δυστυχήματα.

Τα σχετικά στοιχεία από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι:

- Τα τελευταία χρόνια, ένας άνθρωπος την ημέρα σκοτώνεται και σχεδόν ένας τραυματίζεται σοβαρά κατά μέσο όρο στις ισόπεδες διαβάσεις. (Πηγή: SAFER LC project).

- Σχεδόν το 98% των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις οφείλονται σε μη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..

- Πάνω από το 90% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων παγκοσμίως προκαλούνται από τρίτους, εκ των οποίων το 76% αφορά αυτούς που διέρχονται παράνομα στις σιδηροδρομικές γραμμές και το 13% χρήστες ισόπεδων διαβάσεων. (Πηγή: UIC safety report).

Είναι γεγονός πως σε όλο τον κόσμο, ο σιδηροδρομικός τομέας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στις ισόπεδες διαβάσεις και γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πλειονότητα των συμβάντων στις ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται από χρήστες του οδικού δικτύου οι οποίοι ριψοκινδυνεύουν είτε συνειδητά είτε άθελά τους, από συνήθεια, είτε λάθος εκτίμηση των συνθηκών ή όταν έχει αποσπαστεί η προσοχή τους.

Για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές της 14ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) ανέπτυξαν τρία νέα έντυπα με συμβουλές ασφαλείας για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων και για άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

PreviousNext