Τροχοί & TIR

Αύξηση μεταφορών προς Ρωσία και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημ
Τετάρτη 01/12/2021 - 10:55
Κοινοποίηση στα Social Media

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία (ΜΔΕ) Ελλάδας – Ρωσίας, που συνεδρίασε χθες, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, στη Μόσχα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.   

Κατά τη συνεδρίαση της (ΜΔΕ), όπου επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικυρώθηκε ένα σύνολο Συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry S. Zverev.

Με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μ. Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Το Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία επιβεβαιώνει την πολυσχιδή συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε όλα τα πεδία του τομέα των Μεταφορών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Στο Πρωτόκολλο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη, της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες της Μεικτής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών, της Μεικτής Επιτροπής για τη Ναυσιπλοΐα, καθώς και των διαβουλεύσεων των αεροπορικών αρχών».

Οδικές Μεταφορές

Στον τομέα των οδικών μεταφορών οι εκπρόσωποι των δύο χωρών σημείωσαν τη θετική δυναμική της συνεργασίας, η οποία επιβεβαιώνεται από την αύξηση του όγκου των διμερών οδικών εμπορευματικών μεταφορών.  

Ενδεικτικά, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2021, 18,5 χιλ. τόνοι εμπορευμάτων μεταφέρθηκαν μέσω οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ποσοστό αυξημένο κατά 31,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Προηγμένη Τεχνολογία

Η ελληνική και η ρωσική πλευρά υπογράμμισαν το σοβαρό δυναμικό συνεργασίας στον κλάδο της ανάπτυξης και εφαρμογής ψηφιακών πλατφορμών.

Ενδεικτικά, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία στην επεξεργασία έργων εισαγωγής ευφυών μεταφορικών λύσεων, όπως σύστημα είσπραξης διοδίων και σύστημα διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας.

Επίσης, συζητήθηκε η εφαρμογή του μνημονίου αμοιβαίας αντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης μηχανικών μεταφορών και την ανταλλαγή πρωτοποριακών εμπειριών σχετικών με τις μεταφορές.

PreviousNext