Τροχοί & TIR

Κατάσχεση βυτιοφόρου μεταφοράς λαθραίας αλκοόλης (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμα μια εγκληματική οργάνωση που μετέφερε από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πάλι παραμονές εορτών, όπως συνέβη και πριν από τα περασμέν
Δευτέρα 18/04/2022 - 10:53
Κοινοποίηση στα Social Media

Ακόμα μια εγκληματική οργάνωση που μετέφερε από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πάλι παραμονές εορτών, όπως συνέβη και πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα και αυτό γιατί το προϊόν αυτό διοχετεύεται σε ποτοποιίες για κατασκευή ποτών (μπόμπες) ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφέρονταν με βυτιοφόρα οχήματα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου είχαν πρόσβαση μόνο με τηλεχειριστήριο, ενώ για να μην αποκαλύπτεται η δράση τους, εξέδιδαν παραστατικά σύμφωνα με τα οποία μετέφεραν άλλα ειδή υγρών, που δεν έχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που μετέφερε συστηματικά από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη και τη διοχέτευε σε ποτοποιίες για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή από τη Βουλγαρία αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και τη διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

"Υγρό καθαρισμού πιάτων"

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 15 Απριλίου 2022, όπου κατελήφθη βυτιοφόρο όχημα σε ποτοποιία του νομού Φθιώτιδας να παραδίδει λαθραία αιθυλική αλκοόλη, με παραστατικά μεταφοράς «υγρού καθαρισμού πιάτων» και παραλήπτη εταιρεία στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν ο οδηγός του βυτιοφόρου και ο ιδιοκτήτης της ποτοποιίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 3 άτομα που αναζητούνται.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή κλιμακίου του Τελωνείου Στυλίδας, στην επιχείρηση ποτοποιίας καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους, οικία και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • βυτιοφόρο όχημα,

  • 21.000 λίτρα λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης,

  • μηχανολογικός εξοπλισμός ποτοποιίας,

  • πλαστικές δεξαμενές κενές περιεχομένου,

  • αυτοκίνητο και VAN,

  • κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Επισημαίνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 660.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Video URL
PreviousNext