Τροχοί & TIR

Εταιρικά αυτοκίνητα ΙΧ: Δαπάνη απόσβεσης και εκπτώσεις

Έκπτωση στη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού ΕΙΧ
Πέμπτη 12/09/2024 - 11:29
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Αλλαγές επέρχονται στους συντελεστές φορολογικής απόσβεσης στο κόστος κτήσης ή κατασκευής αποθηκών, εγκαταστάσεων, σταθμών κ.α. και ορίζονται οι εκπτώσεις στη δαπάνη απόσβεσης εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων.

Πιο αναλυτικά, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις», τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου και του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης και ανακατασκευής καθώς και αποκατάστασης του περιβάλλοντος αποσβένονται, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

.
.

Έκπτωση στη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού ΕΙΧ

Επίσης, στο ίδιο άρθρο, ορίζεται ότι για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένη κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και για το υπερβάλλον ποσό, εικοσιπέντε τοις εκατό (25%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CΟ2/χλμ. είναι τριάντα (30%) και δεκαπέντε (15%) τοις εκατό.

Για επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους της ελληνικής επικράτειας, για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και για υπερβάλλον ποσό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CΟ2/χλμ. είναι τριάντα πέντε (35%) και είκοσι τοις εκατό (20%).

PreviousNext