Τροχοί & TIR

Το δελτίο TIR διευκολύνει τους Ευρωπαίους στα Τελωνεία του Η. Β.

Η διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να προκαλεί πονοκεφάλους μετά το Brexit στις εταιρείες μεταφορών. Το δελτίο, πάντως, TIR διευκολύνει την
Τρίτη 18/01/2022 - 12:21
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: IRU
Φωτό: IRU

Η διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να προκαλεί πονοκεφάλους μετά το Brexit στις εταιρείες μεταφορών. Το δελτίο, πάντως, TIR διευκολύνει την κατάσταση.

Ενώ το Brexit τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020, μια μεταβατική περίοδος που ακολούθησε επέτρεψε τη σταδιακή εφαρμογή αλλαγών στις τελωνειακές διαδικασίες. Όμως, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ισχύουν πλήρεις τελωνειακοί έλεγχοι. Οποιαδήποτε μεταφορά εμπορευμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει πλέον να καταχωρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της βρετανικής κυβέρνησης, στην υπηρεσία οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων (GVMS), όπου επίσης τηρείται ένα αντίστοιχο αρχείο διακίνησης εμπορευμάτων (GMR).

Χωρίς έγκυρο αριθμό GMR, τα φορτηγά δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοίο ή τρένο μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας. Αυτή η σημαντική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τους εμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τους μεταφορείς από την ΕΕ και όχι μόνο. Στην πράξη, αυτή η νέα εμπορική συμφωνία σημαίνει ότι οι μεταφορείς πρέπει να λάβουν τον αριθμό εκτελωνισμού εισαγωγής στο ΗΒ και να τον εισαγάγουν στο GVMS, προτού τα εμπορεύματα φύγουν από την ΕΕ.

Αυτοί οι νέοι κανόνες και διαδικασίες έχουν ήδη προκαλέσει καθυστερήσεις στα φορτηγά και σύγχυση στους οδηγούς και τους εργαζόμενους στις μεταφορές στα σημεία διέλευσης της Μάγχης αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, το TIR, το μοναδικό παγκόσμιο σύστημα διαμετακόμισης στον κόσμο, βοηθά τις εταιρείες μεταφορών να αντιμετωπίσουν τη διοικητική πολυπλοκότητα και να διευκολύνουν τη διέλευση των συνόρων προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός δελτίου TIR για την αποστολή μπορεί εύκολα να δηλωθεί εκ των προτέρων στο GVMS για να διασφαλιστούν ομαλές διαδικασίες στα σύνορα και έγκαιρη παραλαβή και παράδοση των εμπορευμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμη και αν το φορτηγό μεταφέρει πολλαπλές αποστολές.

Μεταφορικές εταιρείες από διάφορα κράτη ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν με επιτυχία τις διαδικασίες TIR για μεταφορές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν ήδη δηλώσει αρκετές μεταφορές TIR στο GVMS αυτόν τον μήνα. Επιβεβαίωσαν ακόμη στην IRU ότι η διαδικασία εγγραφής ήταν εύκολη και ότι απαιτείται μόνο ο αριθμός δελτίου TIR για την απόκτηση αριθμού GMR. Μετά από αυτό, η διέλευση των συνόρων είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα.

Μια ρουμανική εταιρεία μεταφορών, η VIOMARGROUP, διαπίστωσε επίσης ότι το σύστημα GVMS είναι εύκολο στη χρήση. Τα δεδομένα TIR εισήχθησαν από έναν μεσίτη, ο οποίος έλαβε γρήγορα έναν αριθμό GMR για να μπορέσει ο οδηγός να επιβιβαστεί στο πλοίο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πηγή: IRU

PreviousNext