Τροχοί & TIR

Δεύτερη Γέφυρα μεταξύ Ρουμανίας-Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση για μελέτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση μελέτης για μια νέα γέφυρα στο Δούναβη στο Ruse-Giurgiu ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 13,7 εκ
Δευτέρα 29/01/2024 - 14:28
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση μελέτης για μια νέα γέφυρα στο Δούναβη στο Ruse-Giurgiu ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 13,7 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των κονδυλίων θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των δύο χωρών.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον το αργότερο μέχρι τα μέσα του έτους για την παροχή της χρηματοδότησης. Έως το 2026, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές, οικονομικές, νομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι του έργου της νέας υποδομής.

Η γέφυρα σχεδιάζεται να έχει διπλή χρήση — οδική και σιδηροδρομική, και θα είναι μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων. Θα έχει επίσης άμεση σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Ruse — Veliko Tarnovo που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2023 την κοινή πρόταση για χρηματοδότηση και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, θα ληφθεί απόφαση για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης υποδομής.

Η πρώτη γέφυρα πάνω από τον Δούναβη μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας κατασκευάστηκε πριν από 70 χρόνια (1954) και η δεύτερη το 2013. Από τότε, η κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών έχει δεκαπλασιαστεί. Ενόψει της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η ροή φορτίου κατά μήκος της διαδρομής Βορρά-Νότου αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθιστώντας το έργο στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή/ φωτό: Republic of Bulgaria-Ministry of Transport and Communications 
PreviousNext