Τροχοί & TIR

Δυναμική καθ' οδόν φόρτιση βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων

Ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης ενός δυναμικού συστήματος φόρτισης βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ θα κινούνται – χωρίς τη χρήση φορτιστών. Η φόρτιση καθ’ οδόν θα ξεκινήσει σύντομα στον κεντρικό
Πέμπτη 20/07/2023 - 15:35
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης ενός δυναμικού συστήματος φόρτισης βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ θα κινούνται – χωρίς τη χρήση φορτιστών.

Η φόρτιση καθ’ οδόν θα ξεκινήσει σύντομα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α10 προς το Παρίσι, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές. Η φόρτιση θα γίνεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και από τις δύο κατευθύνσεις, σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων που κρίνεται ικανή για να γεμίσει τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων φορτηγών/ λεωφορείων όσο αυτά κινούνται.

Πρόκειται για την επαγωγική φόρτιση που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ειδικών διατάξεων τοποθετημένων στις άκρες της λωρίδας  οι οποίες παίρνοντας ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν μαγνητικό πεδίο. Μια παρόμοια διάταξη στο φορτηγό ή στο λεωφορείο δέχεται το μαγνητικό πεδίο και το μετατρέπει πάλι σε ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο το κατευθύνει στις μπαταρίες.

Αν υποτεθεί πως ένα βαρύ όχημα θα κινείτο συνέχεια σε δρόμους με το παραπάνω σύστημα φόρτισης, τότε δεν θα χρειάζετο μεγάλες μπαταρίες, αλλά μικρές, χωρίς όγκο και χωρίς ιδιαίτερο βάρος, αφού θα φορτίζονταν συνεχώς και άρα θα είχαν την απαιτούμενη χωρητικότητα.

Το έργο στον γαλλικό αυτοκινητόδρομο Α10 προωθείται από την εταιρεία Vinci Autobuses. Για όσους ταξιδεύουν συχνά στην περιοχή, τα δύο χιλιόμετρα της καθ’ οδόν φόρτισης βρίσκονται πλησιάζοντας τα διόδια του Saint-Arnoult. 

PreviousNext