Τροχοί & TIR

Εφαρμογή κλείνει τα κινητά των οδηγών

Κερδίζει πελάτες μεταξύ των μεταφορικών εταιρειών η εφαρμογή με την οποία τίθενται εκτός λειτουργίας τα κινητά των οδηγών. Πρόκειται για την εφαρμογή SafeDrivePod που τοποθετείται σε κάποιο σημείο τ
Παρασκευή 07/05/2021 - 15:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Κερδίζει πελάτες μεταξύ των μεταφορικών εταιρειών η εφαρμογή με την οποία τίθενται εκτός λειτουργίας τα κινητά των οδηγών.

Πρόκειται για την εφαρμογή SafeDrivePod που τοποθετείται σε κάποιο σημείο του οχήματος και στέλνει σήμα ότι το φορτηγό είναι σε κίνηση ή είναι σταματημένο. Αν το όχημα κινείται, η οθόνη του κινητού του οδηγού παραμένει μπλοκαρισμένη όσο το όχημα κινείται. Όταν σταματήσει, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το κινητό ξεμπλοκάρει και επαναλειτουργεί κανονικά για να μπλοκάρει και πάλι όταν το φορτηγό ξεκινήσει.

Επίσης, όταν το κινητό είναι μπλοκαρισμένο, η οθόνη του είναι μαύρη. Δεν στέλνει, ούτε λαμβάνει μηνύματα ούτε ο οδηγός μπορεί να διαβάσει σταλμένα μηνύματα.

Ωστόσο, παραμένουν ενεργές και δεν επηρεάζονται οι λειτουργίες hands-free και οι φωνητικές κλήσεις. Επίσης, το SafeDrivePod δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Bluetooth.

Όταν το όχημα είναι σε στάση και ο οδηγός ενεργοποιήσει την εφαρμογή, μπορεί να δει όλα τα εισερχόμενα μηνύματα και τις κλήσεις που έμειναν αναπάντητες.

Επιπλέον, ο οδηγός μπορεί κάθε στιγμή να ενεργοποιήσει πλήρως το κινητό του και να θέσει εκτός λειτουργίας την εφαρμογή SafeDrivePod.

Τότε γιατί;

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι γιατί να τοποθετήσουν οι οδηγοί αυτή την εφαρμογή στο κινητό τους και γιατί το αφεντικό να απαιτήσει να γίνει.

- Η εφαρμογή λανσάρεται ως βοήθημα για την αύξηση της ασφάλειας κατά την οδήγηση και σε αυτό συνηγορούν τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων αυξάνονται συνεχώς τα ατυχήματα εξαιτίας της έλλειψης της προσοχής του οδηγού λόγω χρήσης του κινητού του.

- Τα ατυχήματα με εμπλοκή φορτηγών αποβαίνουν βαρύτερα σε ανθρώπινα θύματα και κόστος.

- Η τοποθέτηση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί, όμως, να ζητηθεί από τον εργοδότη, οπότε αυτόματα δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ αυτού (του εργοδότη) και των οδηγών των φορτηγών. Είναι πιθανό ο εργοδότης να πιέσει τους οδηγούς με όποιο τρόπο (ή απειλή) να δεχτούν την τοποθέτηση της εφαρμογής με «αντάλλαγμα» κάποια βελτίωση της αμοιβής τους.

Σίγουρα η εμφάνιση αυτής της εφαρμογής θεωρούμε ότι θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια, καθώς στην πράξη έρχεται να διαχωρίσει τους οδηγούς σε «υπάκουους» και μη, «σε καλά και σε κακά παιδιά», κάτι που κατά την άποψή μας θα λειτουργήσει αρνητικά για τη μεταφορική επιχείρηση.

Από την άλλη, όμως, η λέξη «ασφάλεια» εμπεριέχει μια τεράστια δύναμη και είναι αυτή που τόσο συχνά επιβάλλει κανόνες και νέα συστήματα πάνω στα οχήματα, με σκοπό αυτά να γίνονται ασφαλέστερα.

PreviousNext