Έφερναν χημικά για νόθευση καυσίμων

Δευ, 07/02/2022 - 11:37

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν εννέα άτομα που εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα με σκοπό τη νόθευση καυσίμων. Εντοπίστηκε εταιρεία όπου αποθηκεύονταν οι χημικοί διαλύτες και πρατήριο υγρών καυσίμων που τα διέθετε ως καύσιμα. Κατασχέθηκαν μια νταλίκα και ένα βυτιοφόρο.

Αναλυτικότερα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευή, εννέα (9) άτομα, που εισήγαγαν χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία με σκοπό τη νόθευση καυσίμων. Συγκατηγορούμενοι είναι επιπλέον τρία (3) άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, μετά από σωστή αξιοποίηση πληροφοριών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) διαπιστώθηκε ότι, με κατάλληλο όχημα εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευαν σε ειδική δεξαμενή, σε προαύλιο χώρο εταιρείας σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως, με βυτιοφόρο όχημα μεταφόρτωναν τους διαλύτες και εφοδίαζαν πρατήριο υγρών καυσίμων, με σκοπό την ανάμειξή τους με καύσιμα του πρατηρίου.

Μάλιστα, για την απόκρυψη των ενεργειών τους και την παραπλάνηση των Αρχών, φρόντιζαν τα παραστατικά που εξέδιδαν να εμφανίζουν ως προορισμό εταιρεία «φάντασμα» στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή εταιρεία χωρίς εμπορική δραστηριότητα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία και στο πρατήριο, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 29.301,50 λίτρα μείγματος διαλυτών,

  • φορτηγό με επικαθήμενο,

  • βυτιοφόρο,

  • 990 ευρώ,

  • 22 παλέτες με μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων,

  • κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Επισημαίνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες ανέρχονται στα 30.718,47 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.