Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε την άμεση ολοκλήρωση των επιμέρους εγκρίσεων για τη δραστηριοποίηση νέας εταιρείας στην ελληνική Σιδηροδρομική αγορά των εμπορευματικών μεταφορών.

Πρόκειται για τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση GRUP FEROVIAR ROMAN SA (GFR), η οποία κατέθεσε δύο αιτήσεις έγκρισης οχημάτων, προκειμένου να ξεκινήσει το μεταφορικό της έργο στην ελληνική σιδηροδρομική υποδομή.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συμμετέχουν στην τριεθνή ομάδα αξιολόγησης αποτελούμενη από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, οι οποίοι μαζί με αξιολογητές του ERA εξετάζουν αίτηση επικαιροποίησης του ισχύοντος ενιαίου πιστοποιητικού ασφάλειας της ίδιας εταιρείας. Η εν λόγω αίτηση αφορά στην επέκταση του τόπου παροχής υπηρεσιών από τη GFR στη Βουλγαρία, με σκοπό την εξασφάλιση της πρόσβασης και της χρήσης της διασυνοριακής υποδομής έως τους σταθμούς Κούλατα και Σβίλεγκραντ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το στάδιο του αρχικού ελέγχου και βρίσκεται σε εξέλιξη η αναλυτική αξιολόγηση της αίτησης. Εκτιμάται ότι η απόφαση έκδοσης του επικαιροποιημένου ενιαίου πιστοποιητικού ασφάλειας από τον ERA θα ληφθεί, επίσης, εντός Ιουλίου 2021.

Εμείς να σημειώσουμε πως το ενδιαφέρον των ρουμάνικων σιδηρόδρομων επικεντρώνεται στις μεταφορές κοντέινερ, αυτοκινήτων και ασυνόδευτων ρυμουλκούμενων συνδυασμένων μεταφορών.

Ίση αντιμετώπιση

Για τη νέα εταιρεία που αναμένεται να εισέλθει στην ελληνική Σιδηροδρομική Αγορά, η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, κ. Ιωάννα Τσιαπαρίκου, δήλωσε: «Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για το σιδηροδρομικό εμπορευματικό έργο στην Ελλάδα. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι εδώ για να συνδράμει μέσα από το δικό της πλαίσιο αρμοδιοτήτων στην ανταγωνιστικότητα του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου, τη διαφάνεια στη σιδηροδρομική αγορά και την ίση αντιμετώπιση των παραγόντων της, χωρίς διακρίσεις. Υπό την παρούσα συγκυρία, η ισότιμη παροχή πρόσβασης στο δίκτυο σε όλες τις λειτουργούσες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα παραγωγικό σιδηρόδρομο και ακολούθως, καθιστώντας τη χώρα μας έναν στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κόμβο».