Τροχοί & TIR

Εκ νέου αποκλεισμένα τα oυκρανο-πολωνικά σύνορα προς Ουκρανία

Τα τέσσερα βασικά συνοριακά περάσματα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας παρέμειναν σήμερα κλειστά για τη διέλευση φορτηγών, αφού το πρωί Πολωνοί γεωργοί απέκλεισαν και πάλι το τελευταίο ανοικτό σημείο δ
Πέμπτη 04/01/2024 - 14:42
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: capital.gr
φωτό: capital.gr

Τα τέσσερα βασικά συνοριακά περάσματα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας παρέμειναν σήμερα κλειστά για τη διέλευση φορτηγών, αφού το πρωί Πολωνοί γεωργοί απέκλεισαν και πάλι το τελευταίο ανοικτό σημείο διέλευσης.

"Έπειτα από μια παύση για τις γιορτές επαναλάβαμε σήμερα το πρωί τον αποκλεισμό του περάσματος Μεντίνα (νοτιοανατολικά) λόγω της απουσίας γραπτής συμφωνίας με την κυβέρνηση", δήλωσε ο Ρόμαν Κοντρόβ, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας των γεωργών, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί ως τις 3 Φεβρουαρίου.

Οι Πολωνοί γεωργοί δηλώνουν ότι εξακολουθούν να πλήττονται από την πτώση των τιμών που οφείλεται στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και ζητούν από την κυβέρνησή τους επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια.

Ο Κοντρόβ επεσήμανε ότι ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Τσέσλαβ Σικίρσκι έδωσε σημείωμα στους γεωργούς στο οποίο ανέφερε ότι τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά, όμως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δεν το έχει υπογράψει.

"Δεν έχουμε λάβει γραπτή επιβεβαίωση ότι θα γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, οπότε συνεχίζουμε τη διαμαρτυρία", τόνισε, εξηγώντας ότι θα επιτρέπουν να περνά από το πέρασμα Μεντίνα μόνο ένα φορτηγό την ώρα.

Στο μεταξύ τα άλλα τρία κεντρικά περάσματα προς την Ουκρανία παραμένουν αποκλεισμένα από τις αρχές Νοεμβρίου από Πολωνούς οδηγούς φορτηγών οι οποίοι διαμαρτύρονται για "τον αθέμιτο ανταγωνισμό" των Ουκρανών οδηγών και για τη χαλάρωση των κανόνων πρόσβασης των ουκρανικών εταιρειών στην ΕΕ.

"Συζητάμε με την κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα ο Ραφάλ Μέκλερ ένας από τους διοργανωτές του αποκλεισμού.

Οι Πολωνοί οδηγοί επιτρέπουν να διέρχονται από τα τρία περάσματα τρία φορτηγά την ώρα, ενώ ελεύθερη είναι η διέλευση επιβατών και φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική ή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους Πολωνούς οδηγούς φορτηγών "να μην χρησιμοποιούν τον αποκλεισμό ως μέθοδο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους". Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα "κάνει τα πάντα" για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους "σε αυτό τον άνισο ανταγωνισμό με τους Ουκρανούς οδηγούς φορτηγών".

Παράλληλα ο Τουσκ εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός αυτός, εν μέσω κλιμάκωσης των ρωσικών βομβαρδισμών και των στρατιωτικών ενεργειών, δεν καθιστά πιο εύκολες τις διαπραγματεύσεις της Βαρσοβίας με το Κίεβο για το θέμα.

"Θα ήμουν πιο αποτελεσματικός στην υπεράσπιση των Πολωνών οδηγών φορτηγών αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός (…). Τα επιχειρήματά μας θα ακούγονταν καλύτερα, αν η Πολωνία δεν ήταν μια χώρα που κλείνει τα σύνορα", υπογράμμισε.

Η Πολωνία και η Ουκρανία, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν συνομιλήσει επανειλημμένα με στόχο να επιλύσουν την κρίση στα σύνορα, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση.

Πηγή: capital.gr

PreviousNext