Τροχοί & TIR

Εκ των υστέρων τοποθέτηση ABS στα παλιά φορτηγά: Νέες διευκρινήσεις

Μια ακόμα εγκύκλιος του Υπ. Μεταφορών αναφέρεται στην τοποθέτηση εκ των υστέρων του συστήματος αντιεμπλοκής κατά την πέδηση (το γνωστό ABS) που αφορά τα παλιά φορτηγά, εκείνα που είχαν εισαχθεί πριν
Τετάρτη 09/08/2023 - 12:33
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό knorr bremse

Μια ακόμα εγκύκλιος του Υπ. Μεταφορών αναφέρεται στην τοποθέτηση εκ των υστέρων του συστήματος αντιεμπλοκής κατά την πέδηση (το γνωστό ABS) που αφορά τα παλιά φορτηγά, εκείνα που είχαν εισαχθεί πριν από το 2009.


Διευκρινίζεται λοιπόν ότι, συνεργεία, τεχνίτες και επιθεωρητές που δηλώθηκαν από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους των συστημάτων ABS ότι έχουν την επάρκεια εγκατάστασης και ελέγχου του ABS σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στην ισχύ και αδειοδότησή τους.

Επίσης, συνιστάται προς τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή, καθώς υφίστανται τεχνίτες που έχουν εξουσιοδοτηθεί και ως επιθεωρητές και δεδομένου ότι δεν δύναται το ίδιο άτομο να κάνει χρήση και των δύο ιδιοτήτων στην ίδια εγκατάσταση, οι εκ των υστέρων εγκαταστάσεις ABS που έγιναν και ελέγχθηκαν από το ίδιο άτομο δεν γίνονται δεκτές.

Υπενθυμίζεται ότι, φορτηγά, λεωφορεία και ρυμουλκούμενα που δεν διαθέτουν συστήματα αντιεμπλοκής πέδησης (ABS) δεν μεταβιβάζονται, ούτε ταξινομούνται για πρώτη φορά μετά την 1/1/2011. 

φορτηγό ψυγείο


Για να μπορούν να μεταβιβαστούν ή να ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά τις 31/12/2010 αυτά τα οχήματα θα πρέπει να τοποθετήσουν ABS.


Ωστόσο, η τοποθέτηση εκ των υστέρων ABS δεν εφαρμόζεται σε μεταχειρισμένα που εισήχθησαν μετά την 1/1/2009 οπότε και πρέπει να εισάγονται με ABS και σε κάθε περίπτωση, όλα τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων πρέπει να φέρουν ABS μετά την 1/1/2014.
 

PreviousNext