Τροχοί & TIR

Κόντρα για τα διόδια: Μεγάλες αυξήσεις εδώ και τώρα ζητούν οι παραχωρησιούχοι

Την αύξηση των διοδίων από τον επόμενο κιόλας μήνα διαμηνύουν προς το Υπουργείο Μεταφορών οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων αρνούμενοι να διατηρήσουν τις τρέχουσες τιμές μέχρι το τέλος του χρό
Τρίτη 08/08/2023 - 22:30
Κοινοποίηση στα Social Media
Διοδια αττικη οδος

Την αύξηση των διοδίων από τον επόμενο κιόλας μήνα διαμηνύουν προς το Υπουργείο Μεταφορών οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων αρνούμενοι να διατηρήσουν τις τρέχουσες τιμές μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είναι η θέση της κυβέρνησης.


Λόγω της έντονης αυτής της διαφωνίας το Υπουργείο Μεταφορών με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο πρόσφατο ιστορικό συναντήσεων και κατηγορεί ευθέως τους εκπροσώπους των παραχωρησιούχων για αναξιοπιστία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: 
«Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.
Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».
Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023.
Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.
Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθούν τον πληθωρισμό

 
Οι παραχωρησιούχοι επικαλούμενοι τις συμβάσεις τους στηρίζουν τις αυξήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν στη μεγάλη αύξηση που σημειώνει ο πληθωρισμός, στοιχείο το οποίο προβλέπεται στις συμβάσεις.
Ωστόσο, αν οι συμβάσεις των διοδίων εναρμονιστούν με τον τιμάριθμο, τότε θα κυμανθούν περί το 10%. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση που ασφαλώς θα επηρεάσει δραματικά το κόστος των μεταφορών.
 

PreviousNext