Τροχοί & TIR

Εμπορευματικές μεταφορές: Παραμένουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Άρθρο της προέδρου του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"
Παρασκευή 27/09/2024 - 15:20
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Τις προϋποθέσεις για μια εξωστρεφή οικονομία ανέπτυξε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου σε άρθρο της στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ". Αναλυτικότερα: 

αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ως κρίσιμη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Στην Ελλάδα – παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε διαχρονικά ελλείψεις και προβλήματα – τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, όσον αφορά τις υποδομές. Είχαμε επιτάχυνση της κατασκευής μιας σειράς εμβληματικών δημοσίων έργων. Οι οδικοί άξονες ολοκληρώνονται και η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα βασικό δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, με έργα που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας περιμένουν εδώ και χρόνια – όπως είναι η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, τα τμήματα του Ε-65 μέχρι την Καλαμπάκα, τα νέα τμήματα του άξονα Πάτρα – Πύργος. Η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων κινητοποιεί νέες επενδύσεις και τονώνει τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ιδίως στα νησιά.

Ειδικότερα στην Αττική, μια σειρά από έργα δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως η κατασκευή της νέας γραμμής του ΜΕΤΡΟ και των επεκτάσεων, η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού, η αναβάθμιση των λιμένων Ραφήνας και Λαυρίου, η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές, παρά την πρόοδο, παραμένουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η σταδιακή ανανέωση του μεταφορικού στόλου της χώρας, να στηριχθούν επενδύσεις για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων συστημάτων, να ενθαρρυνθεί η εφαρμογή μοντέλων συνεργατικών διανομών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση του μεταφορικού κόστους.

Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι, επίσης, η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αναβάθμιση των λιμένων, με βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των περιφερειακών και εθνικών δικτύων, αλλά και των βιομηχανικών περιοχών με τους κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτονόητη ανάγκη είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάταξη και την αναδιάρθρωση του σιδηροδρόμου, ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο, ασφαλές δίκτυο. Αναμένουμε, τέλος, ότι θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοσίων υποδομών και της προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης.

Οι επαρκείς και ποιοτικές υποδομές, αλλά και ένας σύγχρονος, λειτουργικός τομέας μεταφορών είναι προϋποθέσεις για μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε, με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στον σχετικό διάλογο, να συνεργάζεται και να στηρίζει κάθε θετική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας".

Πηγή: ΕΒΕΑ

PreviousNext