Τροχοί & TIR

« Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου»

Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Παρασκευή 19/07/2024 - 09:53
Κοινοποίηση στα Social Media
.

«Είχαμε την ευκαιρία μέσα από μία διευρυμένη σύσκεψη να δούμε, να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου, ενός εμβληματικού έργου για τη χώρα, αλλά και πολύπαθου, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χλμ.», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» στο Ρίο, όπου σε σύσκεψη εργασίας ενημερώθηκε για την πρόοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας, «Ολυμπία Οδός Α.Ε», Παναγιώτη Παπανικόλα και εκπροσώπους των τριών εταιρειών που κατασκευάζουν το έργο.

«Όταν είχαμε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο στις 17 Ιανουαρίου 2024, είχαμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και αυτά τηρούνται απολύτως. Τότε, υπενθυμίζω, είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα είμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Άρα, είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί να παραδώσουμε στην κοινωνία έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολυμπία Οδός, η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 50% και ήδη τα πρώτα 24 χλμ. (29% του νέου αυτοκινητόδρομου) είναι ασφαλτοστρωμένα στις περιοχές της Αμαλιάδας, του Πύργου, της Κάτω Αχαΐας και του Μιντιλογλίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάστηκε το νέο βίντεο προόδου κατασκευής στις τρεις κατασκευαστικές ζώνες που έχουν αναπτυχθεί από το Μιντιλόγλι έως τον Πύργο.

Σήμερα εργάζονται στην κατασκευή της Πατρών – Πύργου 1000 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση έχει υπολογιστεί σε επιπλέον ~2,000 θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • 74,8 χλμ.
  • 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα.
  • 8 κόμβοι
  • 15 γέφυρες
  • 64 άνω και κάτω διαβάσεις (27 άνω & 37 κάτω διαβάσεις)
  • 150 οχετοί
  • Τοίχοι αντιστήριξης μήκους 7.250 μ.
  • 4 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
  • 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών
  • Τεχνική Βάση με εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων)

O Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού δήλωσε:

«Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στον στόχο: Να παραδώσουμε τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου το συντομότερο δυνατό. Σήμερα εργάζονται στην κατασκευή της Πατρών-Πύργου 1.000 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση υπολογίζεται σε επιπλέον ~2.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πετύχει το ποσοστό προόδου που παρουσίασε ο υπουργός. Ήδη το 30% του δρόμου έχει τελική διάστρωση ασφάλτου, βλέπουμε μαύρη άσφαλτο εκεί που πριν από λίγους μήνες ήταν χωράφια».

Δείτε το βίντεο προόδου εδώ.

PreviousNext