Τροχοί & TIR

Επιτυχής η Έκθεση Κουντουρά για την Οδική Ασφάλεια

Κρίθηκε επιτυχής και έγινε αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά για τη στρατηγική της Ε.Ε. στην Οδική Ασφάλεια 2021- 2030. Η Έλενα Κουντουρά, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού
Παρασκευή 16/04/2021 - 11:31
Κοινοποίηση στα Social Media

Κρίθηκε επιτυχής και έγινε αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά για τη στρατηγική της Ε.Ε. στην Οδική Ασφάλεια 2021- 2030.

Η Έλενα Κουντουρά, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση για τη Στρατηγική της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030, δέχθηκε τα συγχαρητήρια από όλες τις πολιτικές ομάδες, τους σκιώδεις εισηγητές και τον Ευρωπαίο Συντονιστή για την Οδική Ασφάλεια Μ. Baldwin για την ολοκληρωμένη έκθεση που κατάρτισε, με την οποία προτείνει μεταξύ άλλων:

• Μέτρα για 50% μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών έως το 2030

• Δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις οδικές μεταφορές, στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών για αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές

• 30 χλμ./ώρα ανώτατο όριο ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές

• Μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών

• Κατά προτεραιότητα στήριξη από Κομισιόν και κράτη-μέλη των επενδύσεων σε υποδομές που αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για την οδική ασφάλεια

• Συστηματική αξιολόγηση και βαθμολόγηση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών δρόμων

• Ενισχυμένη νομοθεσία για τις τεχνολογικές προδιαγραφές των οχημάτων

• Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια των διανομέων κατ’ οίκον

• Εξασφάλιση πόρων για την επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας

• Ευαισθητοποίηση των πολιτών -  Ευρωπαϊκό Έτος για την Οδική Ασφάλεια

Η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά (φωτό) προτείνει δέσμη μέτρων και προτάσεων με βάση 4 στρατηγικούς πυλώνες: τα ασφαλή οχήματα, τις ασφαλείς υποδομές, την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου για το μέλλον.
Η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά (φωτό) προτείνει δέσμη μέτρων και προτάσεων με βάση 4 στρατηγικούς πυλώνες: τα ασφαλή οχήματα, τις ασφαλείς υποδομές, την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου για το μέλλον.

Ίδρυση Οργανισμού

Απευθυνόμενη στην Επίτροπο Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, που συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση, η Έλενα  Κουντουρά τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει πιο ενεργό και ηγετικό ρόλο στην οριζόντια εφαρμογή της πολιτικής για την οδική ασφάλεια από τα κράτη-μέλη, που παρουσιάζουν σήμερα ακόμη τεράστιες αποκλίσεις στις επιδόσεις τους. Η Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επίτροπο να στηρίξει την πρόταση που υπέβαλε για την ίδρυση ενός νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Οδικές Μεταφορές, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών που υπάρχουν ήδη για όλες τις άλλες μεταφορές: αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές. Η ίδρυση του Οργανισμού, σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί για να στηρίξει ουσιαστικά το έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση της ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Απαντώντας, η Επίτροπος επισήμανε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει την πρόταση της Έλενας Κουντουρά για την ίδρυση του νέου Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην Επιτροπή TRAN τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

PreviousNext