Τροχοί & TIR

Flyover Θεσσαλονίκης: Η ΝΔ ευνοεί την ενεργοποίηση ρητρών αποζημιώσεων (video)

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μαμουλάκης
Πέμπτη 18/04/2024 - 09:38
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης ΝΔ στο έργο του Flyover της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε στη Βουλή ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών.

Ο Χάρης Μαμουλάκης χαρακτήρισε το έργο ως την επιτομή του ανορθολογικού σχεδιασμού, τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά. Επεσήμανε τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει επικουρικό χαρακτήρα, «αφού πρώτα θα πρέπει να γίνει μεγάλη περιφερειακή αρτηρία, να ενισχυθεί ο ΟΑΣΘ και να ολοκληρωθεί το Μετρό εύρυθμα και τότε να έρθει αυτό το έργο. Βάλατε μπροστά την άμαξα από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

.

Επεσήμανε επίσης την επιβεβαίωση των προβληματισμών της κοινωνίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του έργου και των αντίστοιχων αποφάσεων, τονίζοντας ιδιαίτερα το ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης δεν επιβεβαίωσε τη μη ύπαρξη αξίωσης αποζημίωσης για τις καθυστερήσεις και τη μετάθεση των εργασιών, διότι όπως ανέφερε, η σχετική καθυστέρηση εμπίπτει στην αποκλειστική σφαίρα ευθύνης της Αναθέτουσας Αρχής.

Ο Χάρης Μαμουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στο πραγματικό κόστος του έργου που επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, λέγοντας: «Αυτό το έργο έχει την εξής ιδιοτυπία. Θα κοστίσει εν τέλει, σχεδόν 4 φορές πάνω από το συμβατικό ποσό που εκπονήθηκε. Συνολικά το κόστος του flyover, αν και εφόσον ολοκληρωθεί, είναι 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ με τα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να τηρηθούν και τις αξιώσεις που ενδεχομένως εγείρει ο ανάδοχος».

Ο Χάρης Μαμουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος ο Υπουργός έδινε τόσο στον ίδιο, όσο και στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και τους κοινοβουλευτικούς της Θεσσαλονίκης, ρωτώντας «Τι συνέβη; Ποιος έχει την ευθύνη;», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβερνητική τακτική των ΣΔΙΤ, τα οποία όπως είπε: «Με τον τρόπο που έχετε κινηθεί αυτή την 5ετία, τα ΣΔΙΤ δεσμεύουν τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των επόμενων ετών. Ναρκοθετούν το μέλλον και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Άλλος σχεδιασμός απαιτείται».

Ο Χάρης Μαμουλάκης με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, ζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα:

- Πού οφείλεται η καθυστέρηση υπαιτιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην έναρξη εργασιών του έργου της Αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover);

- Πώς τεκμηριώνεται η υπαιτιότητα του δημοσίου ειδικά αφού τον Νοέμβριο του 2023 η αναθέτουσα αρχή ζήτησε επιβεβαίωση από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) ότι δεν θεμελιώνεται αξίωση αποζημίωσης;

- Ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στον ΙΦΣ ως απόρροια της καθυστέρησης υπαιτιότητας του δημοσίου; 

Video URL
PreviousNext