Τροχοί & TIR

Φοιτητικές κάρτες και για τους σπουδαστές τουριστικών σχολών

Ποια είναι τα ανώτατα όρια κομίστρου των δικαιούχων.
Παρασκευή 02/08/2024 - 09:42
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Απαλλαγή καταβολής κομίστρου κατά 50% ή και κατά 75% στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξασφάλισαν οι σπουδαστές/σπουδάστριες των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και οι καταρτιζόμενοι/ες στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού (Σ.Α.Ε.Κ.) του Υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τους παραπάνω σπουδαστές ορίζονται τα κάτωθι ανώτατα όρια κομίστρου των δικαιούχων δελτίου ειδικού εισιτηρίου, υπολογιζόμενα ποσοστιαία επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών εισιτηρίου και καρτών απεριόριστων διαδρομών των αστικών και υπεραστικών, οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών των μετακινούμενων εντός της Επικράτειας με μέσα μαζικής μεταφοράς, ως εξής:

α) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει η εκπαιδευτική μονάδα όπου φοιτά ο δικαιούχος,

β) στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της υπόλοιπης χώρας,

γ) στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες ανάμεσα στον τόπο όπου φοιτά ο δικαιούχος και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του,

δ) στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις υπόλοιπες οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.

ε) στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στον τόπο όπου φοιτά ο δικαιούχος και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του,

στ) στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις υπόλοιπες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας.

Η έκπτωση ισχύει και για την περίπτωση κατά την οποία η σιδηροδρομική ή και οδική υπεραστική συγκοινωνία αποτελεί μέρος της συνολικής διαδρομής από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.

Διάρκεια - διακοπή ισχύος του μειωμένου εισιτηρίου

1. Το δικαίωμα παροχής μερικής απαλλαγής καταβολής κομίστρου ισχύει για όλο το έτος, ήτοι από την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

2. Η παροχή μερικής απαλλαγής καταβολής κομίστρου ισχύει από την εγγραφή στη Σχολή και για όσα ακαδημαϊκά έτη απαιτούνται για τη λήψη του Πτυχίου ή της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών ή τον Οδηγό Κατάρτισης εκάστης ειδικότητας, προσαυξημένα κατά δύο (2) ακαδημαϊκά έτη.

3. Η παροχή μερικής απαλλαγής καταβολής κομίστρου παύει να ισχύει μετά τη λήψη του Πτυχίου ή της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διακόπτεται δε, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Στράτευση του δικαιούχου και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί,

β) αναστολή ή διακοπή των σπουδών,

γ) συμπλήρωση του ανώτατου ορίου διάρκειας της παροχής μειωμένου κομίστρου,

δ) ανάκληση ή απώλεια της ιδιότητας που τον/την καθιστά δικαιούχο για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις καταλαμβάνουν απαλλαγές από το έτος 2024 και εφεξής.

PreviousNext