Φόρο με το παραπάνω σε όλα τα φορτηγά στην Ολλανδία

Πέμ, 31/03/2022 - 16:09

Η Ολλανδική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου επιβολής έξτρα φόρου σε όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων από την 1η Ιανουαρίου του 2026 κατά τα πρότυπα της Αυστρίας, της Γερμανίας και όχι μόνο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο φόρος δηλαδή θα είναι συνάρτηση των χιλιομέτρων που διανύει ένα όχημα σε δρόμο με διόδια σε συνδυασμό με την κατηγορία ρύπων (euro) που ανήκει.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο φόρος αυτός που πήρε την ονομασία Evofenedex θα επιφέρει έσοδα 256 εκ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στον τομέα των Μεταφορών με τη μορφή επιδοτήσεων για τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

Όμως, οι Ολλανδοί το πάνε ακόμη πιο πέρα. Τα χιλιόμετρα που θα χρεώνεται το κάθε όχημα δεν θα είναι μόνο αυτά που διανύει σε αυτοκινητόδρομους με διόδια, αλλά και σε δευτερεύοντες δρόμους, επαρχιακούς κ.λπ.

Αυτό θα το επιτυγχάνουν με μια συσκευή που υποχρεωτικά θα φέρουν όλα τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, η οποία θα καταγράφει και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν πριν τα φορτηγά εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο.