Τροχοί & TIR

Φορτηγό αμμωνίας πέρασε την πρώτη δοκιμή

Ο κατασκευαστής Amogy Inc με έδρα το Μπρούκλιν ανακοίνωσε ότι το φορτηγό του που κινείται με αμμωνία, το πρώτο στον κόσμο, πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές. Το πρωτότυπο αυτό όχημα θεωρείται, σύμφωνα
Δευτέρα 23/01/2023 - 15:34
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Amogy
Φωτό: Amogy

Ο κατασκευαστής Amogy Inc με έδρα το Μπρούκλιν ανακοίνωσε ότι το φορτηγό του που κινείται με αμμωνία, το πρώτο στον κόσμο, πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές. Το πρωτότυπο αυτό όχημα θεωρείται, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η εναλλακτική λύση στις συμβατικές κυψέλες καυσίμου υδρογόνου χάρη στη μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα της αμμωνίας σε σύγκριση με το υδρογόνο.

Σύμφωνα με την Amogy, το φορτηγό, ένας τριαξονικός τράκτορας, ανεφοδιάστηκε με αμμωνία για 8 λεπτά, η οποία έδωσε στο όχημα 900 kWh συνολικής αποθηκευμένης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, το φορτηγό δοκιμάστηκε για αρκετές ώρες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Stony Brook.

Πριν από το τέλος του μήνα, το μοναδικό φορτηγό θα υποβληθεί σε «δοκιμές πλήρους κλίμακας» σε μια πίστα δοκιμών που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει διάφορες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Η Amogy ισχυρίζεται ότι η πατενταρισμένη τεχνολογία της επιτρέπει την ενσωματωμένη διάσπαση της αμμωνίας σε υδρογόνο, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται απευθείας σε μια κυψέλη καυσίμου για να τροφοδοτήσει το όχημα.

Καθώς η υγρή αμμωνία έχει ενεργειακή πυκνότητα που είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από το συμπιεσμένο υδρογόνο, απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Αυτό με τη σειρά του καθιστά πιο οικονομική την αποθήκευσή του.

Ο Seonghoon Woo, Διευθύνων Σύμβουλος της Amogy, ανέφερε: «Πέρα από την απίστευτη ενεργειακή πυκνότητα και την υγρή της κατάσταση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, η αμμωνία είναι το βέλτιστο καύσιμο για την επίτευξη ταχείας απαλλαγής από τον άνθρακα των βαρέων μεταφορών, επειδή είναι διαθέσιμη παγκοσμίως με την υποδομή που ήδη υπάρχει» και πρόσθεσε: «Αυτό το επίτευγμα όχι μόνο αναδεικνύει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως μια προσιτή και επεκτάσιμη λύση για τα φορτηγά, αλλά αναδεικνύει επίσης τις δυνατότητες της εξαιρετικής ομάδας μας. Πρώτα ήταν ένα drone με αμμωνία, μετά ένα τρακτέρ και τώρα ένα φορτηγό. Στο εγγύς μέλλον, προσβλέπουμε σε περαιτέρω επέκτασή μας σε τομείς, όπως η παγκόσμια ναυτιλία».

Μετά τις προαναφερθείσες δοκιμές πίστας, η Amogy λέει ότι το επόμενο βήμα της θα είναι να συνεχίσει να επιδιώκει στρατηγικές συνεργασίες στους παγκόσμιους κλάδους της ναυτιλίας και των μεταφορών.

PreviousNext