Τροχοί & TIR

Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Τα οφέλη από τον ΣΜΑ.
Πέμπτη 03/10/2024 - 11:47
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Δήμος Αθηναίων
φωτό: Δήμος Αθηναίων

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα, μία από τις σημαντικότερες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη λειτουργία των απορριμματοφόρων, καθώς και στη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Αθηναίων είναι η εγκατάσταση όπου μεταφέρονται τα απορρίμματα για να συμπιεστούν ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να μεταφορτωθούν σε μεγαλύτερα οχήματα προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Η συμβατική δυναμικότητα της εγκατάστασης ανέρχεται σε 400 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, με δυνατότητα επεξεργασίας ανά ώρα 180 τόνων αστικών αποβλήτων, 50 τόνων ογκωδών και 35 τόνων πράσινων απορριμμάτων. Από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, 3.458 απορριμματοφόρα έχουν μεταφέρει συνολικά 17.398,65 τόνους απορριμμάτων, έχουν πραγματοποιηθεί 1.297 αποστολές προς τον ΟΕΔΑ Φυλής, ενώ από τις 9 Σεπτεμβρίου οι βάρδιες λειτουργίας έχουν διπλασιαστεί. Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης και εκκένωσης των οχημάτων είναι μόλις 9,5 λεπτά.

Επιγραμματικά, τα οφέλη από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι:

  • Μείωση δρομολογίων προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) κατά 67%, εξοικονόμηση καυσίμων και περιορισμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις περιοχές εξυπηρέτησης. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
  • Συμπίεση κατά 50% του όγκου των απορριμμάτων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των χώρων ταφής και απελευθερώνοντας χώρο.
  • Εξοικονόμηση έως και 30% εργατοωρών και κόστους συντήρησης των απορριμματοφόρων
  • Δημιουργία εγκατάστασης σταθμού φόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων και παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, καθιστώντας τον ΣΜΑ ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό προς το περιβάλλον.
PreviousNext