Τροχοί & TIR

Φωτιά σε φορτηγό σε σήραγγα της Εγνατίας. Άμεση η κινητοποίηση των Αρχών

Διαπιστώθηκε η ακεραιότητα της υποδομής της σήραγγας και συμφώνησαν στην πλήρη απόδοσή της σε λειτουργία.
Τετάρτη 08/05/2024 - 10:12
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Τη σήραγγα Κοιλώματος της Εγνατίας Οδού, όπου το βράδυ της 2/5/24 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διερχόμενο φορτηγό, επισκέφθηκε, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουτσούκο, ο οποίος επιθεώρησε τον χώρο και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία του Διευθυντή Αστυνομίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Ντίνα και του Διοικητή Τροχαίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Αλμπάνογλου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος δήλωσε τα εξής:

«Η εκδήλωση μίας πυρκαγιάς σε φορτηγό όχημα στο εσωτερικό μίας σήραγγας μήκους 1 χιλιομέτρου της Εγνατίας Οδού, είναι ένα πολύ δύσκολο συμβάν και μάλιστα σε μία ημέρα αυξημένης κίνησης προς την κατεύθυνση του κλάδου που συνέβη το γεγονός, την ώρα που χιλιάδες συμπολιτών μας εκινούντο προς δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Αποδείχθηκε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση των υψηλότερων επιπέδων ασφαλείας της Εγνατίας Οδού αποφέρει αποτελέσματα:

Οι χειριστές του Κέντρου Ελέγχου Κίνησης των Γρεβενών εντόπισαν αμέσως το συμβάν, το προβλεπόμενο σενάριο ενεργοποιήθηκε αμέσως, οι μπάρες έκλεισαν και η είσοδος της σήραγγας αποκλείσθηκε ώστε να μην εισέρχονται οχήματα και τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα αερισμού το οποίο απήγαγε αμέσως τον καπνό προς το εξωτερικό της σήραγγας. Επίσης, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε, στο σύνολό της, άμεση: Η Αστυνομία επενέβη αμέσως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέφθασε από τα Γρεβενά και κατέσβησε την φωτιά σε χρόνο ρεκόρ, κινητοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και φυσικά ο πάροχος υπηρεσιών και συντήρησης της οδού προέβη στις επιβαλλόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του φορτηγού και αποκατάστασης της κυκλοφορίας μέσω της μίας λωρίδας κυκλοφορίας.

Μετά τα παραπάνω, ο υφυπουργός Υποδομών και στελέχη της Εγνατίας Οδού διαπίστωσαν την ακεραιότητα της υποδομής της σήραγγας και συμφώνησαν στην πλήρη απόδοσή της σε λειτουργία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, ο κ. Ταχιάος σχολίασε:

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ενεπλάκησαν στην ευτυχή κατάληξη του συμβάντος: τα στελέχη και τους συνεργάτες της Εγνατία Οδός Α.Ε. και ακόμη περισσότερο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική των Γρεβενών που επέδειξαν μοναδική ετοιμότητα και άψογο επαγγελματισμό.

Βεβαίως, το γεγονός αυτό στοίχισε σε πολλούς μετακινούμενους μία σημαντική καθυστέρηση και φυσικά μία κάποια ταλαιπωρία. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό, αλλά ήταν αναπόφευκτο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία και την κατανόησή τους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές της Εγνατίας οδού, σε αυτό το τμήμα της Πίνδου. Οι παράπλευροι δρόμοι είναι δύσβατοι ειδικά τη νύχτα και η περιπορεία μεγάλη. Αποφασίσαμε με την Εγνατία Οδός Α.Ε. και με τη συνδρομή και έγκριση της Αστυνομίας, να εκπονήσουμε σενάρια άμεσης αμφιδρόμησης των διδύμων σηράγγων σε περίπτωση συμβάντος σε κάποια από αυτές. Δεν είναι όσο απλά ακούγονται. Απαιτούνται τεχνικές προσαρμογές των συστημάτων αερισμού των σηράγγων αλλά κυρίως η προσοχή, η πειθαρχία και η συνεργασία των χρηστών του δρόμου, που σε έκτακτα περιστατικά, αποδεικνύονται καθοριστικές.

PreviousNext