Τροχοί & TIR

Φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ως διαμετακομιστικός κόμβος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, προχωρά στη δημιουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για τον έλεγχο των διακινούμενων αγροτικών
Πέμπτη 02/09/2021 - 11:38
Κοινοποίηση στα Social Media

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ως διαμετακομιστικός κόμβος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, προχωρά στη δημιουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για τον έλεγχο των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. ότι έχει προχωρήσει η παραχώρηση του χώρου για την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Όπως τονίστηκε, ο ποιοτικός έλεγχος νωπών και μεταποιημένων προϊόντων φυτικής προέλευσης, ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος εισαγομένων και εξαγομένων γεωργικών προϊόντων και λοιπών ελέγχων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι σημαντικός για την περιοχή της Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος διενεργείται στα εισαγόμενα, παραγόμενα και διακινούμενα φυτά, φυτικά προϊόντα και στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής και διάδοσης επιβλαβών οργανισμών στη Χώρα και στην ΕΕ.

Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος πραγματοποιείται στα σημεία εισόδου ή προορισμού για τα εισαγόμενα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα, και στις εγκαταστάσεις των παραγωγών, εισαγωγέων, εξαγωγέων, συσκευαστών για τα παραγόμενα και διακινούμενα στη χώρα και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Όλα τα διακινούμενα, εντός της χώρας και την ΕΕ, φυτά, φυτικά προϊόντα συνοδεύονται με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο., για την έκδοση του οποίου υπεύθυνοι είναι οι παραγωγοί, εισαγωγείς και εξαγωγείς των φυτικών προϊόντων.

Ελέγχους πραγματοποιούν στα λιμάνια και στα μεταφερόμενα προϊόντα με φορτηγά ή άλλα μέσα, οι αρμόδιες υπηρεσίες που είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.α.

PreviousNext