Τα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ και Γεν. Γραμματέας της ΕΛΙΜΕ κ. Σωκράτης Αναγνώστου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ειδικότερα, εξετάστηκαν θέματα όπως:
- Η πράσινη μετάβαση των λιμένων, με έμφαση στη μείωση των εκπομπών και τη χρήση καθαρών καυσίμων / ενέργειας (παράδειγμα: «Cold Ironing»).
- Η διασύνδεση των λιμένων με τις σιδηροδρομικές υποδομές και η ανάπτυξη πολυτροπικών λύσεων για το hinterland.
- Το ζήτημα της «Military Mobility» — δηλαδή της διακίνησης στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού — και τα έργα διευκόλυνσης που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της υποστήριξης της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής συνδεσιμότητας.
- Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των πόρων για μεταφορές και στρατιωτική κινητικότητα, το οποίο περιλαμβάνεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο του Connecting Europe Facility 3 (CEF 3) και έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να διατεθεί ποσό της τάξεως των 17,65 δισ. ευρώ για αυτό τον σκοπό.
Σύνδεση Βόλου-Αλεξάνδρειας
Αναφορικά με τους ελληνικούς λιμένες, επισημάνθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιφέρεια της ΝΑ Μεσογείου, ενώ τονίστηκε η καθοριστικής σημασίας συνεργασία μεταξύ λιμένων κράτους-μέλους και ευρωπαϊκών οργάνων για την περαιτέρω ωρίμανση και χρηματοδότηση των έργων που έχουν ήδη τεθεί σε προτεραιότητα.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ και Γεν. Γραμματέας της ΕΛΙΜΕ κ. Σωκράτης Αναγνώστου, έθεσε μεταξύ άλλων στον κ. Τζιτζικώστα και το ζήτημα της χρηματοδότησης της μελέτης βιωσιμότητας για τη δημιουργία τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των λιμένων Βόλου – Αλεξάνδρειας Αιγύπτου σε συνέχεια της δεύτερης συνάντησης της Κοινής Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε 29-30 Σεπτεμβρίου 2025 στην Αθήνα, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της Αιγύπτου ήταν απολύτως θετικοί και υποστηρικτικοί.
Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε για το θέμα αυτό ότι, τον ενδιαφέρει η υλοποίηση του εγχειρήματος κι υποσχέθηκε ότι θα το υποστηρίξει θερμά.