Τροχοί & TIR

Η Αυστρία αυξάνει τα διόδια για το 2023

Ακριβότερη θα είναι η προσέγγιση των ελληνικών φορτηγών στη Γερμανία και στις άλλες δυτικές χώρες από το 2023 κάνοντας διέλευση μέσω Αυστρίας κι αυτό γιατί με τον καινούριο χρόνο θα αυξηθούν τα διόδ
Τρίτη 13/12/2022 - 11:42
Κοινοποίηση στα Social Media

Ακριβότερη θα είναι η προσέγγιση των ελληνικών φορτηγών στη Γερμανία και στις άλλες δυτικές χώρες από το 2023 κάνοντας διέλευση μέσω Αυστρίας κι αυτό γιατί με τον καινούριο χρόνο θα αυξηθούν τα διόδια στην Αυστρία, ενώ θα καταργηθεί και ο μειωμένος συντελεστής για τα φορτηγά Euro VI.

Λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, καθώς και του ρυθμού πληθωρισμού, που ήταν 10,6% τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδία Εμπορευματικών Μεταφορών, WKÖ Freight Transport Association, της Αυστρίας ζήτησε να δημοσιευτεί έγκαιρα το ύψος των διοδίων, όπως αυτά θα ισχύουν από 1-1-23.

«Σε οικονομικά επισφαλείς περιόδους όπως αυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρείες μεταφορών να υπολογίζουν με προνοητικότητα», λέει ο Markus Fischer, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορευματικών Μεταφορών του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (WKÖ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κεντρική Ένωση Διαμεταφορέων & Logistics (ZV), το κόστος υποδομής αποτιμήθηκε με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) 2,8%. Το μπόνους διοδίων για φορτηγά EURO VI καταργήθηκε.

«Ποινή» για τα φορτηγά Euro 6

Τα διόδια του 2023 για την κατηγορία διοδίων EURO VI θα αυξηθούν επίσης κατά 4%. Τα υπόλοιπα διόδια θα αυξηθούν μεταξύ 2,29% και 2,8%.

Η Ομοσπονδία χαρακτήρισε την ακύρωση του μπόνους ως «τιμωρία για τα φιλικά προς το περιβάλλον φορτηγά» και επέκρινε το μέτρο:

«Αντί να προωθούνται οι επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, επιβάλλουν πρόστιμο 4%. Αυτό είναι εντελώς ακατανόητο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ακόμα εναλλακτικές λύσεις στην αγορά γι’ αυτόν τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τύπο οχήματος για τη μεταφορά βαρέων εμπορευμάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Zentralverbandes, Alexander Friesz.

PreviousNext