Ηνωμένο Βασίλειο: Χορήγηση βίζας και πρόσκληση σε 1.000.000 οδηγούς να επανέλθουν

Δευ, 04/10/2021 - 14:01

Τη χορήγηση προσωρινής βίζας σε 5.000 οδηγούς βαρέων οχημάτων αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει τη μεγάλη έλλειψη οδηγών φορτηγών που πλήττει το εμπόριο και την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, το υπ. Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Logistics αποφάσισαν την αποστολή πρόσκλησης σε 1.000.000 οδηγούς που κατέχουν επαγγελματικά διπλώματα να σκεφτούν την επάνοδό τους στην ενεργό δράση.

Στο κείμενο της επιστολής – πρόσκλησης γίνεται λόγος για βελτίωση των όρων εργασίας και των αμοιβών που τώρα ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για να σκεφτούν οι επαγγελματίες οδηγοί την επάνοδό τους στον τομέα των Μεταφορών με αυξημένες αποδοχές», δήλωσε σχετικά η υπουργός Μεταφορών, Baroness Vere, και ευχαρίστησε τις Ομοσπονδίες που από την πλευρά τους ενθαρρύνουν τους οδηγούς να επανέλθουν στο επάγγελμα.

Πάντως, οι προσπάθειες, όπως οι παραπάνω, που καταβάλλει η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον για την προσέλκυση οδηγών φορτηγών, έχει αρχίσει να αποδίδει, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου και αυτό γιατί υπήρξε ανταπόκριση από τρίτες χώρες, κυρίως από Νιγηρία, από τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλούς οδηγούς που έσπευσαν στις πρεσβείες του Η. Β. για να λάβουν πληροφορίες ή να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν βίζα.

Προσέλευση οδηγών υπήρξε, επίσης, από τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η προσωρινή βίζα έχει μεν διάρκεια τριών μηνών, αλλά στην πραγματικότητα, οι ξένοι οδηγοί δεν θα απασχοληθούν για περισσότερο από 60-70 ημέρες, και αυτό γιατί οι μεταφορικές εταιρείες και οι εμπορικές επιχειρήσεις με στόλους φορτηγών θα τους χρειαστούν στο διάστημα από 1/11/21 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή στην κορύφωση της διακίνησης των προϊόντων λόγω εορτών.