Τροχοί & TIR

Η Ford δοκιμάζει τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα (+VIDEO)

Μια σειρά εκτεταμένων δοκιμών του συστήματος eCall στην Ελλάδα πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η Ford Motor Ελλάς σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της χώρας μας. Σημειώνεται πως όλα τα νέ
Δευτέρα 15/02/2021 - 13:09
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια σειρά εκτεταμένων δοκιμών του συστήματος eCall στην Ελλάδα πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η Ford Motor Ελλάς σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της χώρας μας.

Σημειώνεται πως όλα τα νέα μοντέλα Ford εξοπλίζονται με την τεχνολογία eCall, χάρη στην οποία -και μέσω του μόντεμ FordPass Connect- αποστέλλονται αυτόματα, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, επιπλέον στοιχεία από τα οχήματα Ford, επισπεύδοντας έτσι την παροχή βοηθείας σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον, η εν λόγω υπηρεσία ενσωματώνει μια σημαντική αναβάθμιση, καθώς πλέον τα στοιχεία προωθούνται προς τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «112».

Πώς λειτουργεί το Ford eCall

Αναλυτικότερα, τα οχήματα Ford που διαθέτουν την τεχνολογία eCall ενημερώνουν αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μέσω του αριθμού 112, για τα στοιχεία και την ακριβή θέση του οχήματος. Πλέον, χάρη στις πρόσφατες αναβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, με κάθε κλήση προς τον αριθμό 112 αποστέλλονται αυτόματα περισσότερα στοιχεία από τα οχήματα Ford, όπως η μάρκα του αυτοκινήτου, το χρώμα του, ο τύπος του καυσίμου που χρησιμοποιεί κ.α.

Στην πράξη, όλα τα μοντέλα Ford με σύστημα SYNC και ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect, έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένα και σε περίπτωση ατυχήματος -χωρίς την ανάγκη σύνδεσης του κινητού του ιδιοκτήτη- να ενεργοποιούν αυτόματα μία κλήση προς το 112, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισμό του οχήματος και την άμεση αποστολή βοήθειας. Η κλήση προς τον αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 μπορεί, επίσης, να ενεργοποιηθεί και με πρωτοβουλία του οδηγού πατώντας το σχετικό κουμπί, σε περίπτωση που έχει χάσει τον προσανατολισμό του ή έχει ανάγκη βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία eCall ενεργοποιείται αυτόματα μόνο σε περίπτωση ατυχήματος που χρειάζεται η παροχή βοήθειας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις παραμένει ανενεργή. Τονίζεται, ακόμα, πως η υπηρεσία δεν περιλαμβάνει την αποστολή προσωπικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία

Από τις εκτεταμένες δοκιμές του συστήματος eCall που διεξήχθησαν πρόσφατα στη χώρα μας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, διαπιστώθηκε στην πράξη η αποτελεσματικότητα της εν λόγω υπηρεσίας στο να εντοπίζει το όχημα. Με επιτυχία, σύμφωνα με τη Ford, στέφθηκαν οι δοκιμές για τη δυνατότητα επικοινωνίας του διαχειριστή της κλήσης έκτακτης ανάγκης με τον οδηγό του οχήματος.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον υψηλό δείκτη ασφάλειας που προσφέρουν σήμερα όλα τα μοντέλα Ford - και ειδικότερα για την σιγουριά που προσφέρει σε όλους τους επιβάτες των αυτοκινήτων μας το σύστημα eCall. Οι δοκιμές του συστήματος που πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία απέδειξαν περίτρανα ότι το eCall λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά αποτελώντας στην πράξη ένα ακόμα σημαντικό “δίχτυ ασφάλειας" στα αυτοκίνητά μας σε περίπτωση ατυχήματος», δήλωσε ο Διευθυντής Υπηρεσιών μετά την Πώληση της Ford Motor Ελλάς, Βασίλης Παπαναστασίου.

Ευρύτερη συνεργασία προς όφελος της ασφάλειας

Παράλληλα, ως μέρος μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό δεδομένων οδικής ασφάλειας, η Ford θα προειδοποιεί τώρα τους οδηγούς των διασυνδεδεμένων οχημάτων της, καθώς και εκείνους άλλων μαρκών, για δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες, προετοιμάζοντάς τους για το απροσδόκητο. Στο πλαίσιο αυτής της νέας διεταιρικής συμφωνίας, οχήματα άλλων κατασκευαστών θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να διαμοιράζονται πληροφορίες για επικείμενους κινδύνους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και επιτρέποντας σε περισσότερους οδηγούς να προετοιμάζονται ανάλογα.

Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Data for Road Safety» που έχει την υποστήριξη της Ε.Ε., ακολουθεί μία 16μηνη περίοδος απόδειξης της εφικτότητας της ιδέας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα Safety Related Traffic Information (SRTI) – όπως ακινητοποιημένα οχήματα, ολισθηροί δρόμοι ή μειωμένη ορατότητα – διαμοιράζονται μεταξύ διαφορετικών οχημάτων. Ανάμεσα στους εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι Ford, BMW, Mercedes-Benz και Volvo, ενώ το οικοσύστημα διαμοιρασμού δεδομένων είναι τώρα ανοιχτό σε νέους συμμετέχοντες.

Σε ό,τι αφορά στη Ford, ανώνυμα δεδομένα από το αυτοκίνητο, όπως χρήση φώτων ομίχλης, φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης ή ενεργοποίηση αερόσακου, αναλύονται εντός αυτού, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν πράγματι και πού ακριβώς ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος. Τα προειδοποιητικά μηνύματα αποστέλλονται, μέσω του μόντεμ FordPass Connect, σε έναν server της Ford, από όπου τα δεδομένα διανέμονται στους εταίρους της SRTI για αντιπαραβολή των μηνυμάτων κινδύνου από διάφορες πηγές και - στη συνέχεια – για διαμοιρασμό σε οχήματα διαφόρων κατασκευαστών.

Στη συνέχεια, τα σχετικά μηνύματα SRTI στέλνονται άμεσα – και πάλι μέσω κινητού δικτύου – σε οχήματα που βρίσκονται κοντά στο σημείο του κινδύνου και εμφανίζονται στην οθόνη του οδηγού. Πέρα από την προειδοποίηση των άλλων οδηγών, οι πληροφορίες αποδεικνύονται χρήσιμες και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς προσφέρουν ακριβή δεδομένα τοποθεσίας μέσα σε δευτερόλεπτα επισπεύδοντας έτσι τη βοήθεια.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο της Ford πώς προειδοποιούνται οι οδηγοί των συνδεδεμένων οχημάτων για ενδεχόμενους κινδύνους:

Video URL
PreviousNext