Τροχοί & TIR

Η Ford στην ανάβαση Pikes Peak με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4

Για πάνω από 100 χρόνια, τα οχήματα της Ford διαγωνίζονται στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) που διεξάγεται λίγο έξω από το Colorado Springs του Κολοράντο. Για το 2023, το οπο
Παρασκευή 03/03/2023 - 12:17
Κοινοποίηση στα Social Media

Για πάνω από 100 χρόνια, τα οχήματα της Ford διαγωνίζονται στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) που διεξάγεται λίγο έξω από το Colorado Springs του Κολοράντο. 

Για το 2023, το οποίο σηματοδοτεί την 101η έκδοση της διοργάνωσης, η Ford Performance θα είναι εκεί με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4, το οποίο θα οδηγήσει ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοχος του ρεκόρ στο PPIHC, Romain Dumas, ο οποίος, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων επιτευγμάτων, είναι επίσης τρεις φορές νικητής στο Le Mans αλλά και κάτοχος αρκετών ρεκόρ σε πίστες με ηλεκτρικά οχήματα.

Το SuperVan 4, το οποίο αποτελεί καρπό της συνεργασίας των Ford Performance και STARD, διαθέτει ένα σύστημα τετρακίνησης που τροφοδοτείται από μια υψηλής απόδοσης μπαταρία 50 kWh. Την ίδια στιγμή, το SuperVan 4 συνδυάζει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με carbon αμάξωμα, roll cage εγκεκριμένο από τη FIA και ρυθμιζόμενη αναγεννητική πέδηση.

Το όχημα αποτελεί την πιο πρόσφατη δημιουργία των τμημάτων EV & R&D της STARD που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ford Performance στα πλαίσια μιας πενταετούς σχέσης των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκειά της εξελίχθηκαν από κοινού πολλά ακόμα ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα υψηλών επιδόσεων, όπως αυτό που συναντάμε στο Fiesta ERX™, το οποίο συμμετείχε στην πρώτη σειρά αγώνων rallycross για ηλεκτρικά οχήματα που πιστοποιήθηκε από τη FIA.

Ανάβαση στο θρυλικό Pikes Peak

Το θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb περιλαμβάνει ανάβαση που αποτελείται από 156 στροφές και καλύπτει μία διαδρομή μήκους 19,99 km που ολοκληρώνεται σε υψόμετρο 4.302 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στις 101 διοργανώσεις του Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC), τα οχήματα της Ford έδωσαν δυναμικό παρών με μια ποικιλία μοντέλων – από το Model T το 1916 έως και τη σύγχρονη γενιά της Ford Mustang, συμπεριλαμβανομένης μιας Ford Mustang Shelby GT500SE της Shelby American το 2022.

Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί εμβληματικοί οδηγοί έχουν διαγωνιστεί με αυτοκίνητα της Ford στη θρυλική ανάβαση - από τους Curtis Tanner και Parnelli Jones στην κατηγορία stock, οι οποίοι κατέρριψαν το ρεκόρ τη δεκαετία του 1960, μέχρι τον αείμνηστο Ken Block που ανέβηκε το βουνό με το Hoonicorn για τη σειρά Climbkhana.

PreviousNext