Στο τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού (lock down) θα παραμείνει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τον φόβο της ότι απλά η Κοζάνη είναι η αρχή και ότι είναι θέμα χρόνου ένα μίνι lockdown για την Αθήνα, γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες στην κοινωνική ζωή των πολιτών, όπως, βέβαια, και στην οικονομία γενικότερα.

Για την Κοζάνη η ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πως λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 •  Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

 •  Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

 •  Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες· Κινηματογραφικές προβολές

 •  Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

 •  Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

 •  Μουσικές σκηνές

 •  Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

 •  Παιδότοποι

 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

 •  Γυμναστήρια

 •  Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

 •  Λιανεμπόριο

 •  Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

 •  Συνέδρια / Εκθέσεις

 •  Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Μεταφορές και άλλες υπηρεσίες

Ειδικοί περιορισμοί προβλέπονται για διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και οι μεταφορές.

Αρχικά να τονίσουμε πως οι περιορισμοί στις μεταφορές δεν αφορούν στα φορτηγά και στους οδηγούς τους, αλλά αναφέρονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία αστικά και υπεραστικά, τουριστικά, λεωφορεία δημοτικών συγκοινωνιών, τρένα, τραμ και ταξί.

Στα παραπάνω μέσα, για το επίπεδο 4 (κόκκινο) ισχύουν τα εξής:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στον χώρο αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς

 • Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα

 • 50% πληρότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοιχτού ή κλειστού τύπου), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ), όπως επίσης σιδηρόδρομος]

 • Μέχρι ένας (1) επιβάτης πλέον του οδηγού σε επιβατικά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατικά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α 222) μέχρι επτά (7) θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνον εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

 • Μέχρι δύο (2) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατικά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατικά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α 222) μέχρι οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνον εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

 • Μέχρι τρία (3) άτομα πλέον του οδηγού στα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα (Ε.Ι.Χ.), στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 1548). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνον εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

 • Πληρότητα σε πλοία 50% και 55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες (Συμμόρφωση προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/

Χαρδαλιάς: Κώδωνας κινδύνου για όλη τη χώρα

Αναφερόμενος στην απόφαση να τεθεί η Κοζάνη σε καραντίνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».