Για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής σε συνεντεύξεις του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» με τον κ. Γιώργο Σιαδήμα (Δευτέρα 4 Μαΐου), στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις 6» με τον κ. Δημήτρη Κοτταρίδη και τον κ. Γιάννη Πιτταρά και στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7:00» με τον κ. Άκη Παυλόπουλο και την κ. Ντόρα Κουτροκόη.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε (ΕΡΤ1) ότι οι Έλληνες πολίτες έδειξαν πολύ υπεύθυνη στάση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και ότι υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται όλο το Μάιο σε καθημερινή βάση στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία.

457.000 επικυρώσεις χθες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι από χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιήθηκαν 457.000 επικυρώσεις, ενώ την Δευτέρα 27 Απριλίου, που ίσχυαν ακόμη οι περιορισμοί μετακίνησης είχαν πραγματοποιηθεί 258.000 επικυρώσεις. (Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 77%)

 

Οι ίδιοι οι επιβάτες παροτρύνουν τους συνεπιβάτες τους να φορέσουν μάσκα

Ο κ. Καραμανλής διηγήθηκε όμως και τη δική του εμπειρία από τη χθεσινή επίσκεψη του σε έναν από τους βασικούς σταθμούς ανταπόκρισης του Μετρό με λεωφορεία στην Ακαδημία, η οποία όπως τόνισε δείχνει και πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. «Επιβιβάστηκε στην οδό Ακαδημίας ένας επιβάτης χωρίς μάσκα. Πριν καν να επέμβει η αστυνομία ή οι άνθρωποι του ΟΑΣΑ, οι άλλοι επιβάτες του είχαν πει: ‘‘Κοίταξε να δεις, πρέπει να φορέσεις τη μάσκα σου, δεν μπορείς να επιβιβαστείς έτσι”», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (Open).

 

«Προέχει η Δημόσια Υγεία»

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης (ΕΡΤ) ότι συνεχίζονται οι απολυμάνσεις με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, ότι έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό που επιτρέπεται να καθίσει και που όχι, καθώς και θα μπαίνουν και εμβόλιμα δρομολόγια.

Ειδικότερα εξήγησε (Open) ότι σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο - «φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο Μετρό. Επισήμανε ότι με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο και τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η Δημόσια Υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

 

Πίστωση για τους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ – Θα βρεθεί λύση και για ΟΑΣΘ

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε (ΕΡΤ1) ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα έχουν επιπλέον 10% έκπτωση.

Όσον αφορά στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.