Ηχούν τα τύμπανα των αυξήσεων. Επίναυλος στα καράβια

Τρί, 05/10/2021 - 12:12

Μετά τα πετρέλαια, τα λάδια και το adblue, σειρά παίρνουν τώρα και τα καράβια με πρώτο τον Grimaldi να ανακοινώνει αύξηση 90 ευρώ στη γραμμή της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Grimaldi ανακοίνωσε «προσαρμογή καυσίμων ναύλου» ή BAF (Bunker Adjustment Factor), όπως είναι διεθνώς γνωστός ο όρος, με ισχύ από 18 Οκτωβρίου 2021 και σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιείται (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τυνησία).

Έτσι, από την παραπάνω ημερομηνία, η αύξηση στις γραμμές της Ιταλίας έχει ως εξής:

- Ανκόνα – Πάτρα 90 ευρώ

- Ανκόνα – Ηγουμενίτσα 90 ευρώ

- Μπρίντισι - Ηγουμενίτσα 60 ευρώ

- Βενετία – Πάτρα 90 ευρώ

- Μπάρι – Πάτρα 60 ευρώ

Οι παραπάνω αυξήσεις ισχύουν και για τα αντίστροφα δρομολόγια και αφορούν μόνο έμφορτα οχήματα. Για άδεια οχήματα δεν ισχύουν αυξήσεις.

Αυτή η προσαρμογή καυσίμων ναύλου οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω της δραματικής αύξησης του brent, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Grimaldi. «Τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή του brent ήταν 56 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 41%», αναφέρει η ανακοίνωση.

Είναι βέβαιο ότι ανάλογες αυξήσεις θα ανακοινωθούν και από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι ιδιοκτήτες των ΦΔΧ θα μπορέσουν να μετακυλίσουν το σύνολο αυτών των αυξήσεων στον φορτωτή/ πελάτη, ανεβάζοντας αναλογικά και το κόμιστρο.