Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικά απορριμματοφόρα Fuso eCanter για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η γνωστή φίρμα κατασκευής αμαξωμάτων Καούσης έχει φροντίσει ώστε οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από την αθόρυβη συλλογή απορριμμάτων.
Πέμπτη 29/08/2024 - 17:08
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Το ηλεκτρικό Next Generation eCanter σε έκδοση απορριμματοφόρου υπερκατασκευής Καούσης θα διατεθεί στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε συνολικά 89 μονάδες.

Τα οχήματα συλλογής απορριμμάτων με τεχνολογία συμπίεσης περιστρεφόμενου τυμπάνου χρησιμοποιούνται κυρίως για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων σε μητροπολιτικές περιοχές. Τα 40 από τα οχήματα των 8,55 τόνων αναμένεται να παραδοθούν από τον Νοέμβριο, ενώ η παράδοση του συνόλου των ηλεκτρικών φορτηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Τα οχήματα που παραγγέλθηκαν έχουν μεσαία μπαταρία χωρητικότητας 82,6 kWh και αυτονομία έως 140 χιλιόμετρα.

Το Fuso eCanter νέας γενιάς είναι ένα ιδανικό όχημα συλλογής απορριμμάτων σε στενούς δρόμους. Ο Florian Schulz, Επικεφαλής Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Εξυπηρέτησης Πελατών, αναφέρει τα εξής: «Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις και την υψηλή φέρουσα ικανότητα του πλαισίου, το ηλεκτρικό eCanter είναι ιδανικό για εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων που δραστηριοποιούνται σε στενούς δρόμους. Επιπλέον, το όχημα είναι απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων και αθόρυβο, καθιστώντας δυνατή τη συλλογή απορριμμάτων νωρίς το πρωί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

.

Η γνωστή φίρμα κατασκευής αμαξωμάτων Καούσης έχει φροντίσει ώστε οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από την αθόρυβη συλλογή απορριμμάτων. Η υπερκατασκευή του φορτηγού είναι το πρώτο στο είδος του για το πλήρως ηλεκτρικό eCanter και πληροί όλους τους τεχνικούς κανονισμούς για τη λειτουργία οχημάτων διάθεσης απορριμμάτων.

Ειδικότερα, τα οχήματα με μεταξόνιο 3.400 χιλιοστά διαθέτουν περιστρεφόμενο τύμπανο χωρητικότητας 4 m3, το οποίο χρησιμοποιείται για τη συμπίεση των συλλεγόμενων απορριμμάτων (ποσοστό συμπίεσης 4:1), καθιστώντας το ιδανικό για οργανικά απόβλητα. Για να εξασφαλιστεί ότι η συμπίεση των απορριμμάτων είναι εξίσου αθόρυβη με το ίδιο το ηλεκτρικό φορτηγό, το τύμπανο είναι εξοπλισμένο με μια πρόσθετη ηχομονωτική επένδυση από αλουμίνιο. Η πίσω πόρτα που κλείνει καλά καθιστά την τεχνολογία συμπίεσης περιστρεφόμενου τυμπάνου κατάλληλη για απορρίμματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά. Ο χειρισμός του αμαξώματος του φορτηγού γίνεται μέσω PTO.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να κάνουμε τη συλλογή απορριμμάτων ουδέτερη από CO2 και χωρίς εκπομπές. Με βάση το FUSO eCanter, επωφελούμαστε από την  εξαιρετική ευελιξία του αμαξώματος. Μαζί με τους μηχανικούς μας, δουλέψαμε στη συγκεκριμένη τεχνολογία για να τηρήσουμε όλους τους κανονισμούς για τη λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος και είμαστε περήφανοι που αυτή η λύση έχει ήδη πείσει τους πρώτους δήμους», εξηγεί ο Δημήτρης Καούσης, Υπεύθυνος Παραγωγής αμαξωμάτων.

Το υδραυλικό σύστημα (που λειτουργεί σε μέγιστη πίεση 180 bar) με αναλογικές, ηλεκτροϋδραυλικά ενεργοποιούμενες βαλβίδες ελέγχου κατεύθυνσης, είναι ειδικά σχεδιασμένο για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το σύστημα ανύψωσης με ενσωματωμένη διαγνωστική παρακολούθηση από την Terberg είναι συμβατό με τροχοφόρα δοχεία απορριμμάτων χωρητικότητας 80 έως 390 λίτρων. Το σύστημα ανύψωσης είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία RFID, και διαθέτει επίσης ένα δυναμικό σύστημα ζύγισης που καταγράφει το βάρος των απορριμμάτων με ακρίβεια έως και ±0,5 κιλά.

.

Απαιτήσεις ασφαλείας 

Μια οθόνη αφής 5,7 ιντσών στην καμπίνα του οδηγού επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί τις λειτουργίες, να εκτελεί διαγνωστικούς ελέγχους και να έχει πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία για να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία. Ο σχεδιασμός του οχήματος, τα συστήματα παρακολούθησης και οι κλειδαριές ασφαλείας στο αμάξωμα συμμορφώνονται με όλους τους τελευταίους κανονισμούς του προτύπου EN 1501 για οχήματα συλλογής απορριμμάτων.

Ο Αντώνης Ευαγγελούλης, Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ του Ελληνικού Εισαγωγέα & Γενικού Διανομέα προϊόντων και υπηρεσιών Daimler Truck Star Automotive Hellas, υπογραμμίζει τις τεχνολογικές βελτιώσεις: «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Καούσης για πάνω από 30 χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τα οχήματα, για τα οποία έχουμε δουλέψει μαζί για περισσότερο από ένα χρόνο, θα κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον Νοέμβριο. Επιπλέον, το αμάξωμα είναι το πρώτο στην Ευρώπη που πληροί όλα τα πρότυπα για λειτουργία το προσωπικό όρθιο στις πίσω σχάρες. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε επίσης να λύσουμε μεγάλες τεχνικές προκλήσεις και να εφαρμόσουμε πολύπλοκες υπερκατασκευές ακόμη και σε ένα ηλεκτρικό eCanter. Επιπλέον, η Star Automotive Hellas έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση και αφορά στην εξουσιοδότηση δύο δικών της συνεργείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την επισκευή και συντήρηση του eCanter. Όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μέτρα ασφαλείας, τεχνικοί, εκπαίδευση και πιστοποιήσεις είναι σε ισχύ και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εξαιρετική υποστήριξη μετά την πώληση για αυτά τα οχήματα».

PreviousNext