Τροχοί & TIR

Ηλεκτροκίνητο φέρυ για τον Πόρο σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα

Έργα πράσινης υποδομής για τον Πόρο θα χρηματοδοτηθούν από εταιρεία του Ντουμπάι σε συνεργασία με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συμφωνία που υπεγράφη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κ
Δευτέρα 04/12/2023 - 12:52
Κοινοποίηση στα Social Media

Έργα πράσινης υποδομής για τον Πόρο θα χρηματοδοτηθούν από εταιρεία του Ντουμπάι σε συνεργασία με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συμφωνία που υπεγράφη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Προέδρου της COP28 και Προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Masdar συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ζωτικής σημασίας έργα υποδομής στον Πόρο, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη
  • «Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού
  • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Εco Islands”, συμβάλλει στη μετατροπή του Πόρου σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης, γεγονός, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, με την μετατροπή μέσων μεταφοράς του νησιού (π.χ. παραδοσιακά σκάφη, λεωφορεία κ.λπ.) σε ηλεκτρικά, με τους έξυπνους φορτιστές οχημάτων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους. Αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία δίνει το στίγμα της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την αύξηση της καθαρής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση δράσεων απανθρακοποίησης. Δεδομένου του αξιόλογου ηλιακού και αιολικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, σκοπός μας είναι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας».

PreviousNext