Τροχοί & TIR

Ισπανία: Έλεγχοι φορτηγών για κόκκινο πετρέλαιο. Το πρόστιμο στα 12.000 ευρώ

Από την αρχή του μήνα, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές της Ισπανίας ξεκίνησαν ελέγχους φορτηγών προκειμένου να διαπιστώσουν αν γίνεται χρήση B diesel, δηλαδή κόκκινου πετρελαίου, το οποίο έχει χαμηλότ
Τρίτη 06/09/2022 - 10:15
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Από την αρχή του μήνα, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές της Ισπανίας ξεκίνησαν ελέγχους φορτηγών προκειμένου να διαπιστώσουν αν γίνεται χρήση B diesel, δηλαδή κόκκινου πετρελαίου, το οποίο έχει χαμηλότερη φορολογία και είναι κατά πολύ φθηνότερο από το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα, όταν προορίζεται για θέρμανση.

Χρήση και στα ψυκτικά μηχανήματα των θαλάμων

Στην Ισπανία, όμως, η χρήση του B diesel είναι ευρύτερη, καθώς επιτρέπεται για την κίνηση των αγροτικών μηχανημάτων, των μηχανημάτων υλοτομίας, ειδικών οχημάτων βιομηχανιών, ορισμένων καϊκιών αλιείας και -το κυριότερο- επιτρέπεται η χρήση κόκκινου πετρελαίου και για τα ψυκτικά μηχανήματα των ρυμουλκούμενων ψυκτικών θαλάμων.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το φουλάρισμα μιας ποσότητας κόκκινου ντίζελ και στον τράκτορα που έλκει ψυκτικό θάλαμο είναι ένας «πειρασμός» για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή αυτή που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα, πριν τριάντα περίπου χρόνια, και στην Ελλάδα ήταν νόμιμη η χρήση κόκκινου πετρελαίου για τα ρεζερβουάρ των ψυκτικών μηχανημάτων ελκόμενων θαλάμων. Επειδή όμως γινόταν εκτεταμένη παράνομη χρήση, δηλαδή μαζί με το ψυκτικό μηχάνημα φούλαρε κόκκινο και το αυτοκίνητο και λόγω αδυναμίας ελέγχων το μέτρο αυτό έπαψε να ισχύει.

Ισχύει, όμως, στην Ισπανία, όπου γίνονται έλεγχοι και στην περίπτωση που αποκαλυφθεί κόκκινο πετρέλαιο (B diesel) για κίνηση του αυτοκινήτου, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 12.000 ευρώ.

Πηγή: Trans.info

PreviousNext