Τροχοί & TIR

Καινούργια λεωφορεία Euro 6 για 63 περιαστικές γραμμές. Τα σχέδια του ΟΑΣΑ

Το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2009, με βάση τις τότε κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές συνθήκες της Αττικής.
Δευτέρα 08/07/2024 - 10:55
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση έργου σε 63 περιαστικές λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετούνται με 211 νέα λεωφορεία.

Με την έλευση των λεωφορείων αυτών, θα γίνει ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την πλήρη ανανέωση των οχημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι το τέλος του 2025 στις αστικές συγκοινωνίες.

Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 8 έτη και ο ανάδοχος θα χρησιμοποιήσει καινούρια λεωφορεία EURO VI αστικού τύπου.

Την ενημέρωση αυτή έλαβε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις μεταφορές Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΣΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Χριστόφορο Σαρδελή, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Σπηλιόπουλο και στελέχη του Οργανισμού.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η πορεία υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πλάνο του ΟΑΣΑ για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, όπως η πλήρης ανανέωση του στόλου των οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες, η εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής (ΣΣΜΑ) και η εισαγωγή των ανέπαφων συναλλαγών (EMV) για τις μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) με τη χρήση τραπεζικών καρτών, τα οποία αποτελούν βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον ΟΑΣΑ.

Το 2024 θα είναι καθοριστικό έτος για τις Συγκοινωνίες Αθηνών, καθώς υλοποιούνται οι δράσεις ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφορών, που θα καθορίσει το μέλλον των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2009, με βάση τις τότε κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές συνθήκες της Αττικής.

Η εκπόνηση του σχεδίου, θα αποτελέσει τον «οδικό» χάρτη για την υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα καθορίσουν τη μελλοντική δομή και λειτουργία του μεταφορικού συστήματος της πόλης, με έμφαση φυσικά στις δημόσιες μεταφορές.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που θα αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος μεταφορών της Αττικής και διεξάγεται σε τουλάχιστον 36.600 νοικοκυριά, 71.200 μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τρένων, αλλά και σε λιμάνια και αεροδρόμια, όπως επίσης σε οδηγούς ταξί και εταιρείες αστικών εμπορευματικών μεταφορών.

PreviousNext