Κομβικό βέβαια σημείο είναι, όπως πάντα, το κόστος και η σύγκριση της δαπάνης με τις εναλλακτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο αυτοκινητιστής, η μεταφορική επιχείρηση και κάθε ενδιαφερόμενος.
Η πιο συνήθης σύγκριση έχει να κάνει μεταξύ της μίσθωσης leasing ενός καινούργιου οχήματος σε σχέση με την αγορά ενός μεταχειρισμένου. Σπανιότερα, η σύγκριση αυτή λαμβάνει υπόψη της την αγορά ενός καινούργιου οχήματος, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της αγοράς του, δηλαδή της εκταμίευσης ενός μεγάλου ποσού σε βάρος της ρευστότητας της επιχείρησης.
Η γνώμη του αυτοκινητιστή
Καλύτερα όμως να δώσουμε τον λόγο σ’ ένα γνωστό αυτοκινητιστή, τον κ. Καβαλαράκη, να μας εξηγήσει -απαντώντας στις ερωτήσεις μας- γιατί επέλεξε τη λειτουργική μίσθωση Leasing αντί της αγοράς ενός μεταχειρισμένου τράκτορα.
ΕΡ.: Την τελευταία 5ετία, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην απόκτηση καινούργιων φορτηγών με leasing αντί της αγοράς καινούργιων ή ελαφρώς μεταχειρισμένων οχημάτων. Αξιολογώντας την κάθε επιλογή, τι ήταν αυτό που βάρυνε υπέρ της μίσθωσης;
ΑΠ.: Η στροφή των επιχειρήσεων στην απόκτηση φορτηγών μέσω leasing αντί της αγοράς νέων ή ελαφρώς μεταχειρισμένων οχημάτων τα τελευταία 5 χρόνια μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες που κάνουν τη μίσθωση πιο ελκυστική από την αγορά.
Η λειτουργική μίσθωση μειώνει το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για την απόκτηση ενός φορτηγού, καθώς οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της αγοράς, αλλά πληρώνουν μόνο μηνιαίες δόσεις. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διατηρούν ρευστότητα και να επενδύουν σε άλλες δραστηριό τητες. Εξάλλου, το γνωρίζουμε όλοι, τα φορτηγά χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου και τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Η μίσθωση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποφύγουν την απαξίωση του οχήματος και τον κίνδυνο της αναξιοπιστίας που συνδέεται με την πάροδο των ετών και τη μακροχρόνια ιδιοκτησία.
Μεγάλο επίσης πλεονέκτημα είναι το φορολογικό όφελος, στην περίπτωση του leasing, καθώς οι μηνιαίες πληρωμές θεωρούνται έξοδα και μπορούν να εκπέσουν από τα φορολογητέα έσοδα, κάτι που βοηθά στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. Ακόμη, μιλάμε και για μια μεγάλη ευκολία ανανέωσης στόλου με το leasing. Οι επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να ανανεώνουν τον στόλο τους συχνότερα και να αποκτούν νέα, πιο σύγχρονα οχήματα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και καλύτερες επιδόσεις, χωρίς να ανησυχούν για την εκποίηση ή τη μειωμένη αποδοτικότητα των παλαιότερων οχημάτων.
Πολλά προγράμματα leasing περιλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη, τις επισκευές και την τακτική συντήρηση των οχημάτων, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα στην επιχείρησή μας.
Με αυτές τις παραμέτρους να επηρεάζουν την απόφαση, η μίσθωση των φορτηγών παρουσιάζεται ως μια πιο οικονομική και ευέλικτη επιλογή για πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και συνεχείς αλλαγές στην αγορά.
ΕΡ.: Έχοντας αποφασίσει την απόκτηση φορτηγού με leasing, τι σας οδήγησε στην Kinsen;
ΑΠ.: Η επιλογή της Kinsen ως εταιρείας leasing βασίστηκε στην εμπιστοσύνη που χτίσαμε και στην καλή συνεργασία που δημιουργήθηκε εξ αρχής καθώς οι συνεργάτες της Kinsen βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πελάτη ικανοποιώντας τις ανάγκες του.
Η αξιοπιστία της Kinsen στην αγορά και η γρήγορη ανταπόκριση, οι ανταγωνιστικές τιμές, οι όροι του συμβολαίου καθώς και η παροχή υπηρεσιών, αφήνουν τον πελάτη ξένοιαστο κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας μίσθωσης. Πιστεύω πως η Kinsen είναι η πιο εξειδικευμένη εταιρεία leasing βαρέων οχημάτων γεγονός που την καθιστά κυρίαρχο παίχτη στην αγορά.
ΕΡ.: Με τη λήξη της σύμβασης σκέπτεστε να το επιστρέψετε και να πάρετε άλλο καινούργιο ή να το κρατήσετε πληρώνοντας το συμφωνηθέν τίμημα;
ΑΠ.: Η απόφαση αυτή εξαρτάται από την κατάσταση του οχήματος, την αξία του και τις ανάγκες της επιχείρησης όπως θα έχουν διαμορφωθεί τότε. Εάν το όχημα είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η επιχείρηση επιθυμεί να διατηρήσει τον στόλο της ανανεωμένο με τα πιο σύγχρονα μοντέλα και τεχνολογίες, η επιστροφή του οχήματος και η απόκτηση νέου φορτηγού πάλι μέσω leasing είναι μια ελκυστική επιλογή. Εάν το όχημα παραμένει σε καλή κατάσταση και η επιχείρηση θεωρεί ότι μπορεί να το εκμεταλλευτεί για κάποιο διάστημα ακόμα, μπορεί να επιλέξει να το κρατήσει πληρώνοντας το συμφωνηθέν τίμημα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος με την πάροδο του χρόνου.
ΕΡ.: Η στατιστική δείχνει ότι οι περισσότεροι αυτοκινητιστές ΦΔΧ προτιμούν να το κρατήσουν θεωρώντας ότι ένα φορτηγό με π.χ. 600.000 χιλιόμετρα παραμένει σε καλή κατάσταση. Ισχύει αυτό; Και αν ναι, κατά πόσο εξαρτάται και από τη μάρκα;
ΑΠ.: Η αλήθεια είναι ότι πολλά φορτηγά μπορούν να παραμείνουν σε καλή κατάσταση ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα, εφόσον συντηρούνται σωστά. Η συντήρηση είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για τη μακροχρόνια αξιοπιστία του οχήματος. Η σωστή και τακτική συντήρηση (π.χ. αλλαγές λαδιών, έλεγχοι κινητήρα, φρένα κτλ) μπορεί να παρατείνει τη ζωή ενός φορτηγού, ακόμα και με πολλά χιλιόμετρα. Μάρκες όπως η Volvo Trucks που επιλέξαμε και άλλες ακόμη μάρκες είναι γνωστές για τη μακροχρόνια αξιοπιστία τους, και τα φορτηγά τους συνήθως παραμένουν αξιόπιστα και σε καλή κατάσταση ακόμα και μετά τα 600.000 χιλιόμετρα. Συνολικά, η απόφαση για το αν θα κρατήσουμε ή όχι το φορτηγό εξαρτάται από την κατάσταση του οχήματος, ανάλογα με τη χρήση του, και από τα πλάνα της επιχείρησης για τον στόλο της.
«Εξοικονόμησα 1.200 ευρώ/ μήνα»
Καταλήγοντας, ο κ. Καβαλαράκης σημείωσε:
«Συνυπολογίζοντας το μίσθωμα για έναν καινούργιο τράκτορα και όλα τα κόστη αγοράς, συντήρησης και λειτουργίας ενός μεταχειρισμένου, η απόφαση για τη μίσθωση ενός νέου ήταν μονόδρομος, εκτιμώντας ένα μηνιαίο όφελος της τάξεως των €1.200/ μήνα περίπου. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη διαφορά στην κατανάλωση, τις βλάβες που προκύπτουν συνεχώς, τα χαμηλότερα κόστη συντήρησης, καθώς και ότι οι μηνιαίες πληρωμές θεωρούνται έξοδα και μπορούν να εκπέσουν από τα φορολογητέα έσοδα, ο αυτοκινητιστής γλιτώνει το 60-65% του μηνιαίου μισθώματος. Δε μιλάμε με εικασίες, αλλά για χρήματα που ήδη ξοδεύονται καθημερινά για τα οχήματα που βρίσκονται στον δρόμο. Πλέον ένας νέος τράκτορας μας βοηθάει να δουλέψουμε απροβλημάτιστα, χωρίς καθυστερήσεις και το ουσιαστικό κόστος είναι μόλις 40% πάνω από ένα παλιό μεταχειρισμένο».
Σημείωση Σύνταξης 1: Το κόστος διοδίων για τους διεθνομεταφορείς
Μια από τις σοβαρότερες παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει υπόψη της μια μεταφορική επιχείρηση διεθνών μεταφορών είναι το κόστος των διοδίων στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους το οποίο βάσει κοινοτικής οδηγίας λειτουργεί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Στην πράξη θεσπίζει μια σειρά μέτρων που λειτουργούν ως κίνητρα υπέρ της κυκλοφορίας καινούργιων βαρέων οχημάτων και ως αντικίνητρα για τα παλιά. Παλιά φορτηγά κατηγορίας π.χ. Euro 1 ή Euro 2 πληρώνουν υπερδιπλάσια διόδια σε σχέση με τα Euro 6. Το μέτρο αυτής της διαφοροποίησης του κόστους των διοδίων εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Τσεχίας και -βέβαια- της Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και άλλων χωρών. Ειδικοί λόγοι που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, καθυστερούν την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν θα αργήσει να έλθει. Πολύ σύντομα και επιγραμματικά να πούμε ότι στην Ελλάδα τα οχήματα προς το παρόν πληρώνουν διόδια μόνο για τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν, ενώ στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης τα οχήματα πληρώνουν:
α. Τη χρέωση για τη χρήση του δρόμου
β. Τη χρέωση για την πρόκληση θορύβου
γ. Τη χρέωση για τη ρύπανση του αέρα σύμφωνα με την κατηγορία Euro του οχήματος
δ. Τη χρέωση ειδικά για τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άν θρακα) -επιπλέον της παραπάνω περίπτωσης γ- σύμφωνα με τις εκπομπές CΟ2 του κινητήρα, όπως αναγράφονται στην άδεια βάσει της έγκρισης τύπου του οχήματος.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό το υψηλό κόστος διοδίων των παλαιών οχημάτων στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων μεταφορέων στρέφονται στην απόκτηση καινούργιου φορτηγού με συμφερότερη τη λύση της λειτουργικής μίσθωσης σε σύγκριση με την αγορά.
Σημείωση Σύνταξης 2: Ο νόμος για τις μισθώσεις
Το βασικό νομοθέτημα που καθιστά ελεύθερες τις μισθώσεις φορτηγών στην Ελλάδα είναι ο νόμος 5058/2023 που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 170/Α/23. Στο άρθρο 5 προβλέπεται η χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων από ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις για λογαριασμό τρίτων και ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Μεταφορικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα για οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα οχήματα που τους ανήκουν». Επίσης: «Η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί αριθμό μισθωμένων οχημάτων που δεν υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του στόλου φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στη διάθεση της επιχείρησης την ημέρα κατά την οποία η επιχείρηση αρχίζει να χρησιμοποιεί το μισθωμένο όχημα».
«Στην περίπτωση μεταφορικής επιχείρησης, η οποία έχει συνολικό στόλο μεγαλύτερο του ενός (1) και μικρότερο των τεσσάρων (4) οχημάτων, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός τέτοιου οχήματος.
Ανάλογες είναι και οι διατάξεις για τη μίσθωση οχημάτων από ελληνικές επιχειρήσεις (μη μεταφορικές) και από επαγγελματίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα στην Ελλάδα. Αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα για να πραγματοποιούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για ίδιο λογαριασμό και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα οχήματα (ΦΙΧ) που τους ανήκουν.