Τροχοί & TIR

Καταργεί τη βινιέτα για φορτηγά η Δανία και περνάει στα χιλιομετρικά διόδια

Πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων.
Παρασκευή 23/08/2024 - 12:07
Κοινοποίηση στα Social Media

Την κατάργηση της χρονο-βινιέτας για τα φορτηγά και την καθιέρωση του συστήματος διοδίων βάσει χιλιομέτρων ανακοίνωσε η Δανία.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1-1-25 με διαχειριστή τη φίρμα Sund & Baelt και με το λογότυπο KmToll. Θα ισχύει για όλα τα φορτηγά πάνω από 12 τόνους και σε όλο το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας μήκους 11.000 χιλιομέτρων.

Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πέρασμα στο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων θα αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα, αφού θα εφαρμοστεί τιμοκατάλογος με βάση τη χρονιά ταξινόμησης του φορτηγού, όμως όλα τα μοντέλα πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έχουν την υψηλότερη επιβάρυνση. Για τα φορτηγά ταξινόμησης μετά την 1-1-2019 θα ισχύσει κλίμακα τιμών διοδίων με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Επίσης, το νέο σύστημα δεν θα χρεώνει διόδια με βάση τον αριθμό των αξόνων, αλλά σύμφωνα με το μικτό βάρος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, μια κατηγορία θα αφορά στα φορτηγά με μικτό από 12 έως 18 τόνους, η άλλη κατηγορία από 18 μέχρι 32 τόνους και η τρίτη (και ακριβότερη) κατηγορία θα αφορά στα φορτηγά πάνω από 32 τόνους.

Μια ακόμη επιβάρυνση που θα διαμορφώνει το κόστος διοδίων θα έχει να κάνει με την είσοδο του φορτηγού σε «περιβαλλοντικές» ζώνες, αντίστοιχες με τις γνωστές LEZ (Ζώνες Χαμηλής Ρύπανσης) που ισχύουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Για τη Δανία, οι ζώνες αυτές αφορούν στις πόλεις Copenhagen, Frederiksberg, Odense, Aarhus και Aalborg, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον, αν στις ζώνες αυτές θα περιλαμβάνονται οι βιομηχανικές περιοχές περιμετρικά των πόλεων ή όχι.

PreviousNext