Καθημερινοί καυγάδες για τα τσιπάκια μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR

Τρί, 19/01/2021 - 14:39

Καυγάδες μεταξύ αυτοκινητιστών ΔΧ και των Σωματείων τους μαίνονται σε καθημερινή βάση μετά την ανάρτηση στο www.troxoikaitir.gr της ανακοίνωσης του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με την οποία παύει από φέτος η υποχρέωση των αυτοκινητιστών να προμηθεύονται το ΗΑΣ (Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμο Σήμα).

Εννοείται ότι οι αυτοκινητιστές επικαλούνται το TΡΟΧΟΙ & ΤΙR, σύμφωνα όμως με πληροφορίες μας, η πλευρά των Σωματείων τους απαντά ότι…δεν διάβασαν σωστά.

Για να διαβάσουν, λοιπόν, σωστά τα Σωματεία (οι αυτοκινητιστές πολύ σωστά διάβασαν), δημοσιεύουμε και πάλι αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου που μιλάει ξεκάθαρα για κατάργηση υποχρέωσης εφοδιασμού του ΗΑΣ. Διαβάστε επακριβώς την ανακοίνωση του υπουργείου:

«Κατάργηση υποχρεωτικής τετραετούς ανανέωσης ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος στα φορτηγά οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία

Καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος στα φορτηγά οχήματα (ΔΧ) και στα τουριστικά λεωφορεία (ΔΧ) κάθε τετραετία, με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το ηλεκτρονικό αναγνώσιμο σήμα για τα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία καθιερώθηκε το 2006 και το 2007, αντίστοιχα, για τους συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, με σκοπό να εντοπιστούν παρανόμως κυκλοφορούντα οχήματα, με δεδομένο ότι το επάγγελμα στις δύο αυτές κατηγορίες ήταν τότε κλειστό.

Με το ηλεκτρονικό σήμα εφοδιάζονταν για μια και μόνη φορά τα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία και το αντικαθιστούσαν στις περιπτώσεις αλλαγής του  οχήματος ή σε περίπτωση θραύσης του ανεμοθώρακα (παρμπρίζ).

Το 2017 με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση κάθε τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως εάν συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, οι συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων να υποχρεωθούν καταβάλλοντας ένα ποσό προς τις ομοσπονδίες τους προκειμένου να αντικαθιστούν τα ηλεκτρονικά σήματα.

Σήμερα, με δεδομένη την απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων,  καταργείται η υποχρέωση ανανέωσης του σήματος κάθε τετραετία. Τα φορτηγά οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία διατηρούν μόνο την υποχρέωση να φέρουν το συγκεκριμένο σήμα και να το ανανεώνουν στις περιπτώσεις αντικατάστασης του οχήματος ή σε περίπτωση φθοράς για οποιαδήποτε αιτία. 

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία με σκοπό να απαλλαγούν από την υποχρέωση ανανέωσης του σήματος περίπου 70.000 μεταφορείς και επιπλέον, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Ομοσπονδίες των Αυτοκινητιστών για την προμήθεια του σήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία του ηλεκτρονικού σήματος καθορίζεται από την κάθε Ομοσπονδία με αντίτιμο που κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ».