Τροχοί & TIR

Κρατούνται ελληνικά φορτηγά στη Βουλγαρία με προορισμό την Αυστρία

Δεκάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών έχουν ακινητοποιηθεί στο σύνορο Oryahovo-Bechet (Βουλγαρία προς Ρουμανία) έχοντας προορισμό την Αυστρία. Ανάμεσά τους και λίγα ελληνικά αυτοκίνητα με εμπορεύματα πρ
Τρίτη 16/01/2024 - 10:40
Κοινοποίηση στα Social Media

Δεκάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών έχουν ακινητοποιηθεί στο σύνορο Oryahovo-Bechet (Βουλγαρία προς Ρουμανία) έχοντας προορισμό την Αυστρία. Ανάμεσά τους και λίγα ελληνικά αυτοκίνητα με εμπορεύματα προς Αυστρία, τα οποία «παγιδεύτηκαν» στο βουλγαρικό σύνορο για αρκετές ημέρες περιμένοντας τον έλεγχο του φορτίου και των εγγράφων.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη με τις δραματικές επιπτώσεις που συνεπάγεται -πολυήμερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ταλαιπωρία οδηγών κ.λπ.- έχει να κάνει με την είσοδο της Βουλγαρίας στη συμφωνία Σένγκεν και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει απέναντι στις άλλες χώρες για τον έλεγχο οχημάτων και πολιτών.

Πάνω σε αυτό, η Αυστρία απαιτεί από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αυστηρούς ελέγχους για τους οποίους οι τελωνειακές αρχές των δύο παραπάνω χωρών βρέθηκαν απροετοίμαστες.

Για τους Έλληνες αυτοκινητιστές αγανάκτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση σχετική με τις επικείμενες καθυστερήσεις κατά την είσοδο των ελληνικών φορτηγών στη Βουλγαρία από τον Προμαχώνα, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Διεθνών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Αυτοκινήτων Ν. Πιερίας «Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

Η ανακοίνωση του Σωματείου «Η Ακρόπολις»

Τι ισχυρίζεται η Βουλγαρία

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στις καθυστερήσεις και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τα φορτηγά, υποστηρίζει ότι οι τελωνειακές αρχές «έχουν ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που πρέπει να εκπληρώνονται προς την Αυστρία για την είσοδο Σένγκεν».

Αναφέρει, επίσης, ότι «για τις πρώτες έξι ημέρες του έτους, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 7.200 έλεγχοι σε διάφορους τύπους οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διέρχονται από τη χώρα. Χρησιμοποιούνται όλες οι μέθοδοι τελωνειακού ελέγχου - φυσική επιθεώρηση, σάρωση με συστήματα ακτίνων Χ, έλεγχος εγγράφων. Ελέγχονται τόσο τα μεταφερόμενα εμπορεύματα όσο και οι καμπίνες φορτηγών, αυτοκινήτων, ελαφρών φορτηγών και λεωφορείων.

Κατά τους ελέγχους για τις πρώτες έξι ημέρες του έτους, κατά παράβαση της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, βρέθηκαν σχεδόν 120.000 τσιγάρα και 5,5 κιλά καπνός, πάνω από 340 λίτρα αλκοόλ, 800 λίτρα λάδια κινητήρα, 1.500 κιλά σκόνη πλυσίματος ρούχων, 5.429 ηλεκτρικά εργαλεία, 10.500 παιδικά παιχνίδια και 110 προϊόντα αρωμάτων. Όλα τα εμπορεύματα που αναφέρονται στον κατάλογο κρατήθηκαν κατά την προσπάθειά τους να εισαχθούν στη χώρα ή κατά τη διέλευσή τους στη Δυτική Ευρώπη».

PreviousNext